De vuurrode bloemen van de klaproos zijn temperamentvol en sensueel, maar ook fluweelzacht en breekbaar. Elk jaar verleiden ze ons weer, niet alleen in het wild in rood, maar ook in de tuin in allerlei fraaie tinten. De bloem in 6 opvallende feitjes:

Wist je bijvoorbeeld dat klaprozen geen nectar bevatten? Dat is de reden waarom je op een klaproos geen vlinder zult tegenkomen. Uiteraard produceert de planten wel stuifmeel, zodat bijen de bloemen bezoeken waardoor het voortbestaan van de klaproos gegarandeerd is.

Zaaddoosjes

Iedere zaaddoos van de klaproos bevat 100 tot 150 zaden. Wanneer het zaad rijp is, gaat het ‘dakje’ van de zaaddoos omhoog. Door wind, of als er een dier of mens tegenaan loopt, worden de zaadjes via de kleine openingen verspreid. Als bij een zoutvaatje. De honderden zaden die uit de ronde zaaddoosjes vallen, kunnen diep in de grond tientallen jaren kiemkrachtig blijven; vandaar dat ze zomaar kunnen oppiepen op terreinen waar de grond flink werd bewerkt.

Toppers onder de klaprozen

De absolute favoriet voor in de tuin is de oosterse papaver, Papaver orientale. En dat is niet zo gek, want deze vaste plant met zijn doorgaans grote bloemen is er in de meest fraaie kleuren. Een opvallende verschijning is de blauwe papaver of schijnpapaver (Meconopsis betonicifolia). Wie het intense blauw van de bloemen ziet, wil hem meteen in de tuin. Maar dan moet je wel écht groene vingers hebben, want het is een lastpak met een behoorlijk eisenlijstje.

Van deze bloemen kun je ook weer genieten in de lente.

Anderen lezen ook:  Rozen planten met kale wortel

klaproos

Eeuwenoud symbool

Wist je bijvoorbeeld dat de papaver al sinds de Oudheid met de dood wordt geassocieerd? Door de opiaten in sommige papavers stond de plant bij de Grieken en Romeinen symbool voor de dood of eeuwigdurende slaap. In oude tombes kun je daarom nog afbeeldingen van de klaproos vinden. Op 11 november, Remembrance Day, dragen veel Britten een (kunststof) klaproos op hun kleding om de slachtoffers van WO I en alle slachtoffers van gewapende conflicten daarna te herdenken.

Klaproos op het doek

Vincent van Gogh legde heel wat klaprozen vast op zijn doek. In 1890 schilderde hij het stilleven ‘Vaas met rode klaprozen en madeliefjes’. Dit doek werd in 2014 bij Sotheby’s geveild voor bijna 50 miljoen euro.

klaproos

Kaas

Klaprozen worden ook wel eens gebruikt in eten. Zo kleurde men vroeger Edammer kaas met het sap van de roos en worden de zaden – beter bekend als maanzaad- gebruikt op broodjes.

Wordt jij creatief bij het zien van bloemen? We hebben een paar leuke ideetjes voor je!