Rivierenland, bestaande uit de Betuwe, Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal, is met haar grote rivieren, bloeiende fruitboomgaarden, sfeervolle dorpjes en uitgestrekte natuur een van de mooiste stukjes van Nederland. Al wandelend of fietsend door de mooie natuur val je van de ene verbazing in de andere. Geniet deze zomer van al het ‘kersverse’ zomerfruit bij een van de vele fruitstalletjes langs de route en ontdek waarom Rivierenland dé fruittuin van Nederland genoemd wordt.

Kersenkraam

De kersenplukkers
In Rivierenland hangen de kersen in de zomer (juni-juli) rijp, donkerrood en sappig aan de bomen of liggen ze geplukt en gesorteerd klaar bij de vele fruitstalletjes langs de kant van de weg. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Kersen plukken is een zwaar beroep. Vroeger stonden de plukkers elke dag van 6 uur ’s morgens tot het donker werd, gedurende 6 weken op hoge ladders te plukken. De ladders moesten in een knik in de boom staan, zodat je in de boom terecht kwam als je viel. Stond de ladder niet in een knik en je viel, dan…Laten we hier maar niet op ingaan.

ssst...

Het grote voorbeeld voor de plukkers was de vakman. De vakman was de voorplukker en had meestal als eerste zijn mand vol. Als zijn mand vol was, riep hij: ‘onder!’ Alle plukkers kwamen dan van hun ladder af en hadden hun mand dan vaak pas half vol.

De laatste dag was een waar feest. Er werd goed gedronken en veel nieuwe haring gegeten. De klus was weer geklaard. Op het Marktplein in Lienden vind je het standbeeld ‘de kersenplukkers’ ter ere van deze heldhaftige plukkers.

kersenmeisje

Fietsen in de kersentijd
In het kersenseizoen hangen de deurhangers met kersenroutes klaar aan je kamerdeur bij diverse hotels en B&B’s in Rivierenland. Fiets bijvoorbeeld de kersentocht Land van Maas en Waal. Deze gevarieerde route leidt je over de prachtige dijken met uitzicht op de rivieren en de kersenboomgaarden van het Land van Maas en Waal. Langs de route zijn diverse terrasjes te vinden waar je heerlijk kunt genieten van de rust en ruimte. Veel fietsplezier!

Fietsen op de Notenlaan Marienwaerdt

Kersentocht Land van Maas en Waal
Lengte: +/- 49 km
Startpunt: Moeke Mooren, Blauwe Sluis 1b, Appeltern
Knooppunten: 28, 25, 26, 20, 21, 24, 80. 81, 86, S, 87, 59, 13, 12, 54, 53, 57, 10, 55, 89, 49.
Kijk op Gelderseroutes.nl, met gelijknamige app, voor deze en andere fietsroutes of pak een gratis RouteCard mee bij een van de vele infoposten.
Bij een aantal van deze infoposten vind je ook een FIETSTOP. De FIETSTOP is de beste servicelocatie voor je fietstocht en ideaal als startpunt of rustpunt onderweg! Je kunt er veilig parkeren, lekker eten en drinken, je elektrische fiets opladen en zelf kleine reparaties uitvoeren. Kijk voor alle locaties op Rivierenland.nl/fietstop

Kijk voor meer informatie en andere leuke kersen- en fietstips op Rivierenland.nl of scan de QR-code

QR-code Rivierenland.nl