Het najaar is dé tijd van de noten. Heerlijk om als tussendoortje te eten of om te gebruiken in warme gerechten, smakelijke herfstsalades en zoete koekjes. Bovendien zijn ze door hun waardevolle voedingsstoffen zeer gezond.

Herfsttijd is notentijd
Als de dagen korter worden, zijn deze lekkernijen niet alleen voor bosbewoners een waardevolle maaltijd. Ook voor ons zijn bijvoorbeeld hazelnoten en walnoten een goede bron van energie. De noten zijn namelijk rijk aan omega 3-vetzuren, vitamine E en B, calcium, magnesium, eiwitten en antioxidanten.

Herfst: tijd voor noten

Bekende noten
De walnoot en hazelnoot zijn bekende noten. Walnoten hebben groene bolsters; als de bolster openbarst, is de rijpe noot te zien. Doe handschoenen aan om je huid te beschermen tegen bruinverkleuring door de looistoffen. De walnoot wordt ook wel okkernoot genoemd. De hazelaar is zeer robuust, maar de hazelnoten zijn makkelijk te verzamelen.

Hazelnootjes eten? Let dan op: noten met larven herken je aan de opvallende boorgaten en deze noten kun je het best meteen weggooien.

Herfst: tijd voor noten

Amandel als energiebron
Naast noten zijn ook amandelen heerlijk en voedingsrijk. De amandel is echter geen noot, maar een steenvrucht. De amandelboompjes kunnen ook door abrikozen worden bestoven. Amandelen en noten zijn gezonde energiebronnen. Met hun lekkere smaak verfijn je elk gerecht en het is ook nog eens goed voor je gezondheid.

Herfst: tijd voor noten

 

 

Anderen lezen ook:  6 leuke weetjes over het rendier