De eerste bollen in de tuin én in huis, heerlijk geurende heesters in de tuin, lammetjes in de wei en bronstige zwijnen in het bos. De natuur komt weer tot leven in februari! Op naar het voorjaar.

Roestig wild zwijn in februari voorjaar

Wilde zwijnen in de roes van de liefde

Het dondert soms in het bos, want de wilde zwijnen zijn bronstig. Van november tot maart wrijft het zeugje van de roedel haar lokstoffen op de bomen om zo de keilers (de mannetjes) te lokken. Dat leidt soms tot heftige vechtpartijen. Pas als een van de twee mannetjes het hazenpad kiest, is de strijd beslist.

meloenboompje

Bloeiend meloenboompje in februari

Het meloenboompje (Chimonanthus praecox) lijkt op afstand wel een beetje op de toverhazelaar en bloeit ook in de winter – van november tot in februari – maar hij onderscheidt zich door de geelwitte bloemen met het rode hart. Het meest opvallend is toch wel de aangename vanillegeur die de bloem verspreidt. Vandaar de naam meloenboompje. Lees hier meer over het meloenboompje.

Sneeuw en regen

‘In februari sneeuw en regen, betekent goddelijke zegen’, aldus een oude boerenwijsheid. Klaag dus niet als je deze carnaval tijdens de optocht te bibberen stond van de kou, want als de boeren gelijk hebben, is er genoeg wijn en spijs voor de feesten in het nieuwe jaar.

katjes in bomen in februari

Eerste bomen in bloei

Een van de eerste bomen die in bloei komt, is de els. De katjes zijn prachtig om te zien en welkome verschijningen na de winter, maar ze produceren vanaf maart ook veel stuifmeel. Dus als je allergisch bent, blijf je maar beter een beetje uit de buurt van drassige gebieden en de waterkant, waar de boom vooral groeit. Niet allergisch? Ga op knoppentocht!

Anderen lezen ook:  Gezonde kruiden plukken

Op zoek naar de hazelaarschijfzwam

Paddenstoelen zijn het hele jaar door te vinden, ook in de winter. Neem bijvoorbeeld de hazelaarschijfzwam (Encoelia furfuracea) die zich tot in maart van zijn mooiste kant laat zien. Hij is vooral in opeengedrongen groepjes te vinden op afgestorven takken van de hazelaar en de els. Goed zoeken, want deze paddenstoel is zeldzaam.

Geniet jij ook zo van de eerste tekenen van het voorjaar? Tag ons in je foto op Instagram met @landideemagazine. Wie weet zie jij jouw foto wel terug in ons magazine!