Meteen lopen na de geboorte, vijftien kilo extra dragen en zes uur herkauwen. Dat klinkt voor ons mensen vrij bizar, maar voor het edelhert is dat heel normaal! Benieuwd? Lees dan verder.

Jong geleerd, oud gedaan

Enkele minuten na de geboorte kan een kalfje al lopen, na 7 tot 10 dagen kan het zijn moeder volgen. Het jong blijft de eerste twee weken vaak alleen, de moeder komt dan alleen om het te zogen.

Een wonderdier: het edelhert

Schuur dat zware gewei
Het gewei van een edelhert kan wel vijftien kilo zwaar wegen. Eerst is het gewei bedekt met een zachte huid. Om deze huid kwijt te raken, schuurt het hert zijn gewei langs takken, struiken en droge planten. Vaak blijft er dan van alles in hangen.

Een wonderdier: het edelhert

Burlend de herfst door
In de bronsttijd, de tweede helft september tot half oktober, proberen mannetjes een harem te vormen. Daarbij maken ze een brullend geluid dat ook wel burlen heet. Dit doen ze luid en ze meten hierbij hun krachten met rivalen.

Een wonderdier: het edelhert

Bezige bijen die edelherten
Edelherten zijn behoorlijk bezige bijen! Ze zijn zeven uur per dag bezig met eten en zoeken van voedsel. Verder besteden ze onder meer zes uur aan herkauwen en vier uur aan persoonlijke verzorging en contacten in de roedel.

Een wonderdier: het edelhert

Meer weten over het edelhert? Ja, dat wil ik!