Wist je dat er ook in de wintermaanden van alles bloeit? De mooiste selectie uit januari en februari hebben we voor je op een rij gezet.

Dit bloeit in januari en februari

Sneeuwbal met aroma

Heb je weinig ruimte en wil je in de koude maanden toch wat bloeiends in je tuin, dan is Viburnum x bodnantense ‘Charles Lamont’ (sneeuwbal) een aanrader. Deze cultivar wordt weliswaar zo’n 2,5 m hoog, maar is opgaand waardoor hij toch weinig ruimte inneemt. ‘Charles Lamont’ bloeit wat vroeger dan de meer bekende cultivar ‘Dawn’ en de pas ontloken bloempjes hebben ook een wat fellere kleur. Wat ze wel gemeen hebben: hun heerlijk aroma!

Tip
Plant vroegbloeiende geurplanten bij voorkeur langs een pad waar je vaak langskomt.

Geurend als meloen

Deze langzaam groeiende, hoge heester is niet erg bekend en dat is jammer, want hij bloeit vaak al in januari. De zachtgele, heerlijk geurende bloemen met wijnrood hart zitten in bundels aan de kale takken. Van een afstandje zou je Chimonanthus zomaar voor een toverhazelaar aan kunnen zien. Maar als je dan een frisse meloengeur ruikt, weet je meteen dat je met het meloenboompje te maken hebt.

Bijzondere boom

De stammen van sommige bomen zijn nu echte eyecatchers. Zoals van Acer griseum, papieresdoorn. Deze heeft een fraai afbladderende stam, waaraan hij zijn Nederlandse naam dankt. Ook in andere seizoenen heeft de boom overigens waarde. Het is een goede bijenplant, want de vele bloempjes in het voorjaar bevatten veel nectar.

Kerstroos in het nieuwe jaar

Wie kent de kerstroos (Helleborus niger) niet? Deze winterbloeier wordt vaak voorgetrokken, zodat hij tijdens de kerstdagen binnenshuis al bloeit. In de tuin laat de plant vaak pas in januari zijn bloemen zien. Deze bladhoudende vaste plant heeft wel wat noten op zijn zang; behalve enige schaduw vraagt hij ook goed doorlatende, voedzame grond, die enigszins kalkhoudend is. Verwen de kerstroos daarom af en toe met fijngeprakte eierschalen. Lelijk geworden blad kun je zonder problemen afknippen om de fraaie witte bloemen beter tot hun recht te laten komen.

Anderen lezen ook:  Freesia, een geurende schoonheid in je tuin

Klein maar fijn

De purperroze bloempjes van Cyclamen coum zien er teer uit, maar kunnen prima tegen kou. Dit tuincyclaampje doet het goed in humusrijke, enigszins kalkhoudende grond, waar hij zich na verloop van tijd vanzelf uitbreidt. Zorg wel dat dit knolgewas niet te dicht bij andere planten staat, waardoor hij kan worden overwoekerd. Mooi in combinatie met sneeuwklokjes!

Dit bloeit in januari en februari

Exotische winterbloeier

Behoefte aan exotische bloeiers in deze eerste maanden van het jaar? Dan zit je goed met Camellia sasanqua, een cameliasoort die al vroeg bloeit. Veel cultivars bloeien zelfs al in het najaar, maar sommige laten hun exotisch ogende bloemen in januari zien, juist als we wel behoefte hebben aan wat kleur. Camelia’s houden van zure grond en een beschutte plek in de halfschaduw.

Maandenlang kleur

Mooi voor in potten of bakken op het terras, of voor een plekje in de tuin, is winterheide (Erica carnea). Dit winterharde struikje geeft een subtiel kleuraccent in de wintertuin. Het bloeit tussen december en april met urnvormige bloempjes in een tint tussen roze en paars in. Ook verkrijgbaar in allerlei andere tinten roze, paars en paarsrood, en in wit. Zet hem wel in enigszins zure grond.

Stekelige beauty

Wie niet van stekels houdt, is waarschijnlijk niet gecharmeerd van deze Mahonia x media ‘Charity’. De geveerde bladeren van deze mahoniestruik hebben namelijk akelige punten. Toch is hij zeer de moeite waard: het blad is het hele jaar decoratief, hij bloeit in de eerste maanden van het jaar én krijgt daarna blauw berijpte bessen. De felgele, opstaande bloemtrossen springen direct in het oog en bijen en hommels zijn dol op de nectar in de talrijke bloempjes.

Anderen lezen ook:  6 dingen die je nog niet wist over het edelhert

Lees ook