De nachten worden langer en het is weer koud in de ochtend, dat betekent tijd voor het najaar! Oktober is alweer begonnen en het lijkt er op dat de lange nazomer nu echt voorbij is, tijd om  het buitenleven te verkennen. Natuur beleven in oktober doe je zo!

Een lange wandeling

Ga er op uit en bezoek mooie natuurgebieden in de omgeving of maak gewoon een ommetje door de straat. Zo kan je optimaal genieten van de laatste zonnestralen. Smeer je wel goed in, want ook nu nog kan de zon erg sterk zijn.

Sterrenhemel

Meteoren, ofwel vallende sterren, zijn stukken ruimtepuin die in de dampkring rond de aarde komen en dan verbranden. Wij zien dat als lichtstrepen aan de hemel, die goed zichtbaar zijn in minderbevolkte gebieden. Daar is namelijk minder licht. De piek van de draconiden is een meteorenzwerm die goed te zien is tussen 6 en 10 oktober.

Vogels op de Wadden

De vogels zijn op trektocht naar het zuiden, ook de kanoet. Vanuit Noord-Europa zijn ze op weg naar warmere oorden. De Waddenzee is een echte pleisterplaats voor de kanoet. Hier rusten ze uit en foerageren de vogels, op zoek naar eten. Woon je in de buurt van de Wadden of ben je een dagje vrij? Speur dan eens naar deze vogel!

De eekhoorn en de egel

In de herfst verandert er veel in de natuur en zo ook in het dierenrijk. Veel dieren maken zich gereed voor de winter. De eekhoorn en de egel zijn daarom meer te zien. Ze moeten hard werken om voedsel te verzamelen voor wanneer het kouder wordt. Vooral in omgevingen met veel struiken is de egel te spotten. De eekhoorn daarentegen geeft de voorkeur aan bossen of duingebieden langs de kust.

Anderen lezen ook:  Peddelweek 2023: iedereen het water op!

Plantengroei

Chrysanten en herfstasters bloeien volop in het najaar. Ook de Japanse esdoorn en sommige heideplanten staan in bloei. Is er een park in je buurt, ga dan zeker op pad en hopelijk spot je een van deze planten. Met deze tips ben jij klaar om de natuur te beleven in oktober!