De oogsttijd van bramen begint soms al eind juli en loopt bij goed geluk door tot begin oktober. Gelukkig zijn bramen ook prima in te vriezen, dus kun je het hele jaar van dit lekkere fruit genieten.

Bramen zijn ietwat zurig, maar altijd heerlijk sappig. Ze smaken niet alleen goed in taarten of in de yoghurt, ook in hartige gerechten doen bramen het goed. Wie geen eigen bramenstruik in de tuin heeft, moet tijdens een wandeling zeker een mandje meenemen. Bedenk wel dat je niet overal zomaar mag plukken. Informeer daarover bij de eigenaar van het terrein of bos.

Bramen

Lange mouwen
Wees ook in een ander opzicht voorzichtig: bramen hebben een heel eigen methode ontwikkeld om zich tegen de verzamelwoede van mensen te beschermen. De takken zijn werkelijk bezaaid met venijnige doorntjes die flink prikken. Lange mouwen en handschoenen zijn dan ook geen overbodige luxe.

Bramen in de tuin
Voor in de tuin zijn er inmiddels ook cultivars zonder doornen, zoals ’Black Satin’, die bovendien laat afrijpt, en ’Thornless Evergreen’, die in de winter deels groenblijvend is. Vanwege hun lekkere smaak neem je een paar schrammetjes echter op de koop toe. De bijna diepzwarte rijpe bessen smelten zoetzuur op de tong en zitten barstensvol belangrijke vitamines en waardevolle mineralen.

bramen plukkken

Bramen verwerken
Verwerk de vruchten snel, want ze zijn zeer kwetsbaar en bederven snel. In de koelkast zijn ze ongeveer een tot twee dagen houdbaar. Maar wie de heerlijke bessen ook gedurende de wintermaanden niet wil missen, kan ze ook probleemloos invriezen of er jam van maken! Klik hier voor het recept.

Anderen lezen ook:  Bramenjam maken

bramenjam maken

Is jouw bramenstruik een wir war van takken? Kijk hier hoe je hem wat netter maakt (snoeit).