De nazomer is een prachtig seizoen. Ook in september zijn allerlei manieren waarop je de natuur kunt beleven. Of je nu naar het bos gaat, een wandeling langs de weilanden maakt, of over de Veluwe loopt; er is overal wel iets te doen om september te beleven.

Burlende herten

Rond begin september beginnen de mannelijke edelherten met burlen. Het imposante geluid dat deze mannetjesherten voortbrengen is bedoeld om indruk te maken op vrouwtjesherten. Een paar weken voor de bronsttijd oefenen ze het burlen al en kan je dit horen. Reebokken burlen ook, maar hun stemgeluid is minder sterk.

Seizoen van kleine mereltjes

Eerder dit jaar zijn de kleine mereltjes uit hun ei gekropen en waarschijnlijk hebben ze het nest zelfs al verlaten. Toch kan je beter nog niet de heg gaan knippen, want merels kunnen meerdere keren per jaar broeden en dat is hard werken voor de vogels. Ze vliegen af en aan met voer en als de jongen groter worden kan je ze achter hun ouders aan zien scharrelen.

Uitgestrekte heiden

Zo aan het eind van de zomer staan de meeste heidevelden prachtig in bloei. Dat is een mooie gelegenheid om de Veluwe te bezoeken, zodat je dit moois kan bewonderen. Misschien kom je ook nog een kudde schapen tegen tijdens je wandeling. Deze schapen worden ingezet om het gras en jonge boompjes kort te houden. Een ander voordeel van deze schapen is dat de zaadjes van de heideplanten aan hun pootjes blijven hangen. Deze verspreiden ze dan over het natuurgebied.

Anderen lezen ook:  Vrolijk blauw in je lentetuin

Bramen in september

Langs de kanten van de weg vind je vaak struiken met wilde bramen. Mocht je in de verleiding komen om ze voor eigen gebruik te plukken, laat ze dan toch maar hangen. Deze lekkernijen kunnen namelijk besmet zijn met de vossenlintworm die nog 15 jaar voor leverschade kan zorgen, dat maakt ze een stuk minder lekker.

bramen in de natuur

Eendenvoer

Op het water in vijvers, plassen en sloten ligt tijdens de zomer aan deken van groen. Dit zogeheten klein kroos blijft drijven vanwege de met lucht gevulde, schijfvormige blaadjes. Eenden kan je beter niet voeren met brood, zij hebben samen met o.a. kikkers en vissen genoeg aan deze voedselbron. In de herfst zakt het kroos naar de bodem om daar te overwinteren.

Trekvogels

Het is altijd weer een prachtig schouwspel: grote groepen vogels die naar warmere streken vliegen. Of omgekeerd: vogels die hier komen overwinteren zoals veel eenden en ganzen. Onderzoeken hebben aangetoond dat weer en voedselaanbod geen invloed hebben op de tijd van vertrek. Die lijkt eerder gebaseerd op de lengte van de dagen. De hoeveelheid zonlicht heeft invloed op de stofwisseling van de vogels waardoor ze in korte tijd de vetreserve kunnen opbouwen die nodig is voor de lange vliegreis. Zodra de dagen korter worden, vreten ze  letterlijk en figuurlijk hun buikje rond. Met een beetje geluk zie je misschien de tjiftjaf (Phylloscopus collybita).

Spinnenmaand

Niet iedereen zal er blij mee zijn, maar september is ook de maand waarin het aantal spinnen én hun formaat het grootst zijn. In deze tijd van het jaar maken ze enorme webben die er op een mistige septembermorgen vaak prachtig uitzien als ze bedekt zijn met een laagje dauw. Wist je trouwens dat het frame van een spinnenweb uit niet-kleverige draden bestaat, zodat het beestje zelf onbezorgd over zijn eigen web kan lopen?

Anderen lezen ook:  Met voorsprong de lente in: nu voorjaarsbloeiers scheuren

Paddenstoelen zoeken

Zonlicht, een vochtige bosgrond en een vochtige lucht. In september is de herfst al een beetje in aantocht en dat is te zien aan de paddenstoelen die uit de grond schieten. Na een natte zomer kun je ze zelfs al in augustus vinden. Maar ga niet zomaar plukken, want niet alle paddenstoelen in de natuur zijn eetbaar. Bovendien is het wettelijk verboden om paddenstoelen, wilde planten, vruchten en bloemen te plukken zonder toestemming van de grondeigenaar.

natuur