In juni breekt officieel de zomer aan. Dat beloofd lange, warme avonden, veel zon en lekker vaak de natuur in. Trek jij deze maand je wandelschoenen aan? Wie weet kom je één van de onderstaande planten tegen die bloeien in juni.  

1. Zwanenbloem (Butomus umbellatus)

Wanneer je langs een sloot wandelt op een mooie zomerdag, heb je kans om de Zwanenbloem te zien. Deze mooie plant groeit vaak in sloten met voedselrijk water en is te herkennen aan de rozerode bloemen.

2. Cranberry (Vaccinium macrocarpon)

Cranberry, of in Nederland ook bekend als Veenbes, is een plant die redelijk algemeen voorkomt op de Waddeneilanden en dan vooral op Terschelling en Vlieland. De plant is al eeuwenlang in gebruik als medicinale plant en wordt veel gebruikt in de keuken, bijvoorbeeld in cranberry sauce.

3. Gewone vlier (Sambucus nigra)

De gewone vlier (Sambucus nigra) is een plant uit de muskuskruidfamilie (Adoxaceae). Deze plant is niet zo moeilijk en kan zelfs in een dakgoot groeien. Voor veel dieren is de vlier giftig. Dit komt door de cyaanverbindingen in het blad. Het edelhert daarentegen kan deze wel verteren en eet er dan ook van. Met vlierbloesem kan je van alles maken, bijvoorbeeld deze vlierbloesemsiroop.

4. Grote waterweegbree (Alisma plantago-aquatica)

Waterweegbree vindt je in de modder of bijvoorbeeld in ondiepe beken. De bloemen kunnen in kleur variëren van wit tot bleekroze en openen zich vaak pas na het middaguur.

5. Bosrank (Clematis vitalba)

In Nederland tref je de bosrank aan in Limburg, langs de rivieren en in duingebieden. Je herkent bosrank aan de grote, witte bloemen. De bosrank is een liaansoort die zich rond het hout van de omliggende begroeiing wikkelt.

Anderen lezen ook:  Februari: bijna voorjaar!  

Meer weten over planten die bloeien in juni? Klik dan hier!