Een edelhert wordt ook wel de koning van het bos genoemd. Met zijn prachtige gewei en statige voorkomen is dat niet zo heel gek. Hieronder een aantal weetjes over dit prachtige dier.

1. Sterk reukvermogen

Een edelhert heeft een erg sterk reukvermogen. Het hert kan een mens namelijk nog tot een afstand van 300 meter ruiken! Mits de wind gunstig staat. Dit komt omdat de dieren behoren tot de macrosmaten, oftwel: dieren met een sterk ontwikkelde reukzin.

2. Leven op grote voet

Edelherten leven niet bepaald op grote voet. De prenten, of ook wel hoefafdrukken, van een mannetje zijn 6 tot 7 cm breed en 8 tot 9 cm lang. Die van een vrouwtje zijn iets kleiner, namelijk 4 tot 5 cm breed en 6 tot 7 cm lang. Deze zijn groter dan die van een damhert, maar de grootte van de prent is gemiddeld voor hertachtigen.

5 dingen die je nog niet wist over het edelhert

3. Zo zwaar is het edelhert

Het gewicht van een edelhert kan nog weleens variëren. Dit heeft te maken met de bronsttijd, de grootte van het gewei en met het leefgebied. Mannetjes kunnen na de bronsttijd wel 30 procent van hun lichaamsgewicht zijn kwijtgeraakt. Verder maakt voor het gewicht de grootte van het gewei ook uit, want deze kan variëren van 4 tot 10 kilo. Dan nog het leefgebied: edelherten die in bosgebieden leven zijn kleiner dan soortgenoten die op meer open terrein leven. Een volwassen mannetje kan 200 kilo wegen in zijn beste jaren.

4. Voedsel bepaalt lengte

De lengte kan ook nog verschillen, dit heeft namelijk te maken met de voedsel- en weersomstandigheden. Mannetjes kunnen wel 210 centimeter lang worden, gemeten van de kop tot het einde van de romp.

5 dingen die je nog niet wist over het edelhert

5. Een lang leven

Een edelhert wordt maximaal 25 jaar oud, dit is iets ouder dan het damhert, maar meestal wordt het dier niet ouder dan 15 jaar. De grootste doodsoorzaak onder de edelherten is voedselgebrek in de winter. Onder kalfjes tussen 8 tot 11 maanden is het sterftecijfer overigens het hoogst.

 

5 dingen die je nog niet wist over het edelhert
Ik wil dieren spotten in het wild!                                      Ik wil de big five van Nederland zien!