Koken

Mosselen: lekker en gezond

Hoewel het seizoen lang is en wij het slechts van midden april tot midden juli zonder moeten doen, wordt er ieder jaar weer reikhalzend naar uitgekeken: mosselen!

Mosselen zijn niet alleen ontzettend lekker, ze zijn ook heel erg gezond. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen, eiwitten en weinig (onverzadigd) vet.

Hoe kook je ze?

Mosselen koken is de meest eenvoudige bereidingswijze. Binnen enkele minuten staat er een heerlijk mosselpannetje op tafel en de kans dat het misgaat is nihil. Wanneer de schelpen opengaan, zijn ze gaar. Daarnaast zijn gekookte mosselen een smakelijke basis voor tal van andere gerechten.

Een mossel kan ook gebakken, gefrituurd, gegratineerd of zelfs rauw worden gegeten. Voor ieder moment is er wel een gerecht denkbaar waarin een prominente rol is weggelegd voor onze Zeeuwse mossel!

Akkerbouw op zeebodem

Voordat de mosselen op je bord belanden, gaat er voor de mosselkwekers en -handelaren een intensief traject aan vooraf. Bovendien zijn ze een natuurlijk product en blijft de mosselkweker voor deze vorm van akkerbouw op de zeebodem afhankelijk van het weer. Een flinke storm of strenge winter kan desastreuze gevolgen hebben voor de uiteindelijke oogst.

Vanaf het moment dat het mosselzaad, mosseltjes met een afmeting van 1 tot 2 cm, op de zeebodem wordt gezaaid duurt het circa twee jaar voordat dit is uitgegroeid tot consumptiemosselen.


Zeeuws

Ongeacht het vangstgebied gaan alle mosselen als Zeeuwse mosselen over de toonbank. Nadat zij zijn geveild worden ze niet direct verwerkt, maar gelost in een van de ‘natte pakhuizen’ van de handelaar in de Oosterschelde. Op deze ondiepe percelen met een harde, vlakke ondergrond raken ze, in het zuivere water, eventueel zand kwijt en krijgen zij de specifieke zilte smaak waardoor de Zeeuwse mossel mede zo geliefd is.

Mosselen bewaren

Na deze verwateringsperiode van minimaal tien dagen volgt een tweede verwatering op de wal. Vervolgens worden de schelpen schoongeborsteld en machinaal gesorteerd. Na een laatste handmatige controle worden ze waterdicht verpakt waarbij een mengsel, wat voornamelijk uit zuurstof bestaat, aan de verpakking is toegevoegd. Dit is de beste manier om mosselen te bewaren. Laat de verpakking na aankoop dan ook tot gebruik intact zodat de versheid en kwaliteit gegarandeerd blijft!

admin

Share
Published by
admin
Tags: visgerecht

Recent Posts

Vijftig tinten groen: zo richt je een botanisch interieur in

Houd jij van het buitenleven met zijn frisse groen, bloemen en planten, en wil je…

20 uur ago

Een houten carport die past bij je tuin: Tips en trends voor een natuurlijk geheel

Carports zijn in 2025 niet meer weg te denken uit vele Nederlandse tuinen. Houten carports…

1 week ago

Maai met gemak, zo kies je de juiste machine voor jouw gazon

Een strak gazon staat of valt met het juiste gereedschap. Toch raakt iedereen vroeg of…

1 week ago

Win tickets voor de Landgoedfair op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt | 21 t/m 24 augustus

Van donderdag 21 tot en met zondag 24 augustus is landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd…

3 weken ago

10x de natuur in juli en augustus

In juli en augustus bruist de natuur van het leven. Bloemen staan volop in bloei,…

1 maand ago

Voordelig verzekerd: zo vind je de goedkoopste polis voor je huis

Prijzen voor woonverzekeringen lopen flink uiteen, maar een lage premie hoeft niet te betekenen dat…

1 maand ago