Hoewel het seizoen lang is en wij het slechts van midden april tot midden juli zonder moeten doen, wordt er ieder jaar weer reikhalzend naar uitgekeken: mosselen!
Mosselen zijn niet alleen ontzettend lekker, ze zijn ook heel erg gezond. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen, eiwitten en weinig (onverzadigd) vet.
Mosselen koken is de meest eenvoudige bereidingswijze. Binnen enkele minuten staat er een heerlijk mosselpannetje op tafel en de kans dat het misgaat is nihil. Wanneer de schelpen opengaan, zijn ze gaar. Daarnaast zijn gekookte mosselen een smakelijke basis voor tal van andere gerechten.
Een mossel kan ook gebakken, gefrituurd, gegratineerd of zelfs rauw worden gegeten. Voor ieder moment is er wel een gerecht denkbaar waarin een prominente rol is weggelegd voor onze Zeeuwse mossel!
Voordat de mosselen op je bord belanden, gaat er voor de mosselkwekers en -handelaren een intensief traject aan vooraf. Bovendien zijn ze een natuurlijk product en blijft de mosselkweker voor deze vorm van akkerbouw op de zeebodem afhankelijk van het weer. Een flinke storm of strenge winter kan desastreuze gevolgen hebben voor de uiteindelijke oogst.
Vanaf het moment dat het mosselzaad, mosseltjes met een afmeting van 1 tot 2 cm, op de zeebodem wordt gezaaid duurt het circa twee jaar voordat dit is uitgegroeid tot consumptiemosselen.
Ongeacht het vangstgebied gaan alle mosselen als Zeeuwse mosselen over de toonbank. Nadat zij zijn geveild worden ze niet direct verwerkt, maar gelost in een van de ‘natte pakhuizen’ van de handelaar in de Oosterschelde. Op deze ondiepe percelen met een harde, vlakke ondergrond raken ze, in het zuivere water, eventueel zand kwijt en krijgen zij de specifieke zilte smaak waardoor de Zeeuwse mossel mede zo geliefd is.
Na deze verwateringsperiode van minimaal tien dagen volgt een tweede verwatering op de wal. Vervolgens worden de schelpen schoongeborsteld en machinaal gesorteerd. Na een laatste handmatige controle worden ze waterdicht verpakt waarbij een mengsel, wat voornamelijk uit zuurstof bestaat, aan de verpakking is toegevoegd. Dit is de beste manier om mosselen te bewaren. Laat de verpakking na aankoop dan ook tot gebruik intact zodat de versheid en kwaliteit gegarandeerd blijft!
De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…
Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…
Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…
Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…
De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…