Bieslook is een universeel kruid, dat met zijn wat lookachtige aroma in tal van gerechten past. Het is bovendien makkelijk te kweken in de tuin én op de vensterbank. Maar ook gedroogd, uit een potje, is het een prima smaakmaker.

Bieslook geeft bijna het hele jaar door oogstrijp ‘blad’. Allium schoenoprasum, zoals de wetenschappelijke naam van bieslook luidt, is een plant afkomstig uit de lookfamilie. Hij is verwant aan bolgewassen als ui en knoflook.

Pijpgras

De bladeren zijn eigenlijk 50 centimeter hoge, holle buisvormige stengels. Bieslook wordt dan ook wel pijpgras genoemd. Je ziet dat goed als je ze in kleine stukjes hakt; het levert die stevige, pittige groene rolletjes op.
bieslook pijpgras

Bieslook zaaien

De plant moet op zijn minst op een halfbeschaduwde plaats staan, maar in de zon gedijt hij het best. Na het zaaien van de zwarte zaadjes kiemen ze vaak al na twee weken. In de volle grond zaai je rond eind mei, binnen op de vensterbank al veel eerder.

Bieslook oogsten

Als je gaat oogsten, knip je de holle stengels liefst zo’n 2 centimeter boven de grond af, want de plant groeit steeds weer aan. Jonge stengels zijn het sappigst.
bieslook eetbare bloemen

Eetbare bloemen

Op een gegeven moment zal bieslook ook gaan bloeien. Wil je dat de plant blad blijft produceren, dan kun je de bloemen het beste wegnemen. Het leuke is dat je deze bloemen ook kunt eten. Gebruik ze in salades of voorgerechten.
gesneden bieslook

Bieslook in de winter

Buiten sterven je bieslookplantjes voor de winter af om in het voorjaar frisgroen weer boven de grond te komen. Maar ben je een echte bieslookfan dan wil je natuurlijk langer van vers geoogste bieslooksnippers genieten. Graaf een pol uit je tuin en knip de stengels af op 10 centimeter boven de wortels. Plant je bieslook in een middelgrote pot met potgrond. Geef water en zorg ervoor dat de grond de komende winter nooit uitdroogt. De pot zet je op de vensterbank of in een kasje.

Anderen lezen ook:  Peren uit eigen tuin

Binnen een paar weken zullen er nieuwe bladeren ontstaan, klaar voor gebruik in de keuken.

Gezond kruid

Bieslook is een echte vitaminebom: hij bevat veel vitamine A en C, is rijk aan mineralen zoals kalium, calcium, magnesium en ijzer en beschikt bovendien over antiseptische eigenschappen. De geneeskrachtige werking van het kruid is al sinds de middeleeuwen bekend en daarom werd de plant toen een vast onderdeel van de kloostertuinen.

Last van stress, lusteloosheid en moeheid? Bieslook helpt!

LandIdee nieuwsbrief