De juweeltjes van de zomer zijn volop in bloei.  Aardbeien, kersen en ander zomer fruit liggen weer te prijken in de schappen van de supermarkt en bij de groenteboer. Wij zetten wat dingen op een rijtje over dit heerlijke fruit. 

De aardbei

Van juni tot september is het aardbeienseizoen, maar meestal zijn deze rode, glanzende vruchten het hele jaar door verkrijgbaar. Dat komt omdat ze in verwarmde kassen worden geteeld. De aardbeisoort (Fragaria × ananassa) die we voornamelijk eten is ontstaan na 1750 in Bretagne. Aardbeien krijgen een zoete smaak als ze in de grond rijpen, dit komt door de belangrijke mineralen. Vanwege de arbeidsintensiviteit kiezen veel telers er voor om ze boven de grond te telen. Hierdoor zijn veel supermarktaardbeien zuur.

Aardbeien zijn typisch zomerfruit

De kers

De kers is naar onze gewesten gekomen nadat Romein Lucius Licinius Lucullus ze had meegenomen vanuit Kerasunta (nu Giresun) in het huidige Turkije. Er zijn twee verschillende soorten kersen, zoete en zure. Vooral de zoete soort wordt verkocht in de winkel, waar de zure kersen een grote rol spelen in industriële verwerkingen. Wist je dat er ook witte kersen zijn? Die worden amper geteeld, omdat er geen vraag naar is in de markt.

Seizoensfruit

De blauwe bes

Blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) komen van oorsprong uit het noordoosten van de Verenigde Staten, net als bijna alle cultivars. Noord-Limburg, het oosten van Brabant en Drenthe zijn de gebieden waar het meest geteeld wordt in Nederland. Het liefst heeft de plant een zand- of veengrond met een lage zuurtegraad. De blauwe bes wordt vaak verward met de bosbes, maar dit is een andere soort. De bosbes heeft rood vruchtvlees en het witte vruchtvlees is van de blauwe bes.

Anderen lezen ook:  Bramenjam maken

Framboos

Deze roze, zachte vrucht komen van nature voor in Nederland en België. Soms vind je struiken langs een bospad. De teelt van frambozen (Rubus idaeus) gaat terug tot in de middeleeuwen. De haartjes op een framboos houden vocht vast en zorgen ervoor dat ze eetbaar zijn.

Heb jij struiken met zomerfruit in je tuin staan? Laat het ons weten in de reacties!