Gevlochten schuttingen van wilgentenen zijn al zo oud als de spreekwoordelijke weg naar Rome en nu zijn ze weer helemaal terug. Niet alleen een schutting van wilgentenen, ook een afscheiding van wilgentenen bij een zitje of een wilgentenen omheining langs de border is heel aantrekkelijk!

Er zijn verschillende mogelijkheden om een wilgenschutting te maken:

Groene levende schutting

Steek de wilgentenen rechtop in de grond. Na korte tijd lopen de takken uit, de zijscheuten vlecht je in, zo ontstaat er een levende groene wand. Op deze manier kun je ook een omheining in een ruitpatroon vlechten; je steekt de twijgen dan op enige afstand van elkaar schuin in de grond waarbij je ze direct om en om invlecht.

schutting van wilgentenen

Horizontale schutting

In een horizontale omheining worden de wilgentenen zonder contact met de grond verwerkt, soms samen met andere houtsoorten. De tenen lopen op deze manier niet uit; zo’n omheining is dus echt een houten constructie. De staanders zijn vaak stevige palen, bijvoorbeeld van kastanjehout. Kijk hier hoe je zelf zo’n schutting maakt.

Groene schutting plaatsen

Graaf een geul van 30 centimeter diep.
Neem vervolgens wat dikke wilgentakken en sla die om de meter in de grond tot de gewenste hoogte. Hoe dieper in de grond, hoe steviger de constructie. Je kunt als staanders natuurlijk ook palen van ander hout kiezen.
Tussen de dikke staanders komen dunnere tenen, hoe dichter ze bij elkaar staan en hoe steviger ze zijn, des te sneller zal er een dichte groene muur ontstaan.

wilgenhut

Voor meer structuur en om straks nieuwe scheuten te kunnen bevestigen, vlecht je ook horizontaal wat dunne tenen door de schutting. Geef na het dichtgooien van de geul flink wat water. Zolang de stammen nog niet gesetteld zijn, en in langere droge perioden moet je water blijven geven. Zodra de eerste scheuten verschijnen, verwerk je ze in de constructie. Blijf dit zeer regelmatig doen, want anders zal het niet lang duren voor de levende omheining in een woekerende heg verandert. Kleinere constructies houd je met een takkenschaar in toom, grotere met een heggenschaar. Snoei ook weer niet te veel, want hoe meer je snoeit, hoe meer de twijgen zich zullen vertakken.

Anderen lezen ook:  Bijen en vlinders naar je tuin lokken

vlechten met wilgen- shutterstock

Ideale plek voor schutting van wilgentenen

De ideale plek voor een levende omheining van wilgentenen is vochtig, zonnig en vooral niet te krap. Verse wilgentenen zijn verkrijgbaar van half december tot half april. Dit is de ideale periode om een schutting te maken, want vers gesneden zijn ze het best buigbaar.

Bekijk ook eens: Bouw je eigen wilgenhut! Of lees deze interessante informatie over de wilg.