Echte marjolein is een heerlijk kruid dat het zowel in zomerse gerechten als in hartige gerechten en winterse stoofpotten heel goed doet. Als je de zaden in februari of maart zaait, kun je deze zomer al kruidige takjes knippen.

Op de juiste plaats

Wil je marjolein in de tuin denk dan eerst na over de standplaats. Hoe zonniger, hoe krachtiger het aroma. Op een warme, beschutte plek in de zon zullen de etherische oliën zich veel sterker ontwikkelen en dat merk je als je een paar takjes oogst.

Majoraan

Echte marjolein (Origanum majorana), ook wel majoraan genoemd, kun je prima zelf kweken in je eigen (moes)tuin of in pot. Je kunt de zaden in februari binnenshuis zaaien in een bak op de vensterbank, of in maart onder glas. Eventueel meng je het fijne zaad eerst met gezeefd zand. Zaai zo ondiep mogelijk, want het zaad heeft om te kiemen wat licht nodig. De kiemplantjes mogen pas na ijsheiligen, in mei, buiten worden uitgeplant.

Direct buiten zaaien

Heb je geen zin in dubbel werk, dan kun je de zaden ook direct buiten zaaien als de vorst uit de grond is. Of koop in het tuincentrum kleine plantjes die je thuis in potten of in de volle grond zet.

Oogst marjolein net voor de bloei

Als de plantjes eenmaal aan de groei zijn, kun je beginnen met oogsten. Doe dit liefst voor de bloei, want zoals bij veel andere (keuken)kruiden is het aroma net vóór de bloei het sterkst.

Probeer eens deze heerlijke appelsoep met spek en marjolein.

Bijen en vlinders zijn gek op marjolein

Marjolein heeft kleine blaadjes met witte bloemetjes en een zacht kruidig aroma. Bijen en vlinders zijn dol op de bloemetjes van de plant. Door marjolein te kweken help je de bijen en vlinders waardevol voedsel te vinden.

Anderen lezen ook:  Anijs