Met een beetje geluk en veel geduld is het mogelijk uit de pit van een dadel zelf een dadelpalm te kweken. Vóór het zaaien behandel je de pitten om de volgende manier:

Leg de pitten twee dagen in water van 30 graden door een bakje water bijvoorbeeld op de radiator te plaatsen.

Dadelpalm zaaien

Zaai de pitten in een potje op een warme plaats (20-25 graden). Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de kieming verloopt. Het duurt altijd 1 tot 2 maanden voor het eerste kiemblad van de dadelpalm zichtbaar is. Maak je geen zorgen als het blad niet op palmblad lijkt, het lijkt meer op een grasspriet.

Verzorging

Laat de planten op een warm plekje staan en geef ze regelmatig water. De jonge planten hebben veel licht en warmte nodig. Pas na een 1 à 2 jaar verschijnen de eerste typische palmbladeren.

Probeer ook eens je eigen walnotenboom of hazelaar te kweken. Of maak met dit recept een heerlijke taart met je zelf gekweekte dadels of een vruchtenreep.

dadelpalm

Informatie dadelpalm

Dadelpalmen behoren, zoals de naam natuurlijk al verklapt, tot de palmenfamilie. Al duizenden jaren lang wordt deze boom gekweekt voor de teelt van haar vruchten, de dadel. Deze zoete steenvrucht groeit aan grote trossen aan de palm en is heerlijk te combineren met bijvoorbeeld roomkaas of ontbijtspek. De grootste exporteurs van dadels in de wereld zijn Egypte, Iran en Saoedi-Arabië.

Doordat de dadelpalm al die jaren al voor de consumptie van mensen wordt gekweekt, is er niet met zekerheid te zeggen waar de oorsprong van de palm ligt. Waarschijnlijk is dit ergens in Zuidwest-Azië of Noord-Afrika geweest. De dadelpalm is een echte reus en kan 15 à 25 meter hoog worden. Er kunnen trouwens meerdere stammen uit één wortelstelsel ontschieten. Dit maakt de palm een erg indrukwekkende blikvanger. Ook de bladeren zijn enorm en kunnen tot zo’n drie meter lang worden.

Anderen lezen ook:  12 tips voor een betoverende bloemenweide

LandIdee nieuwsbrief