Bomen en heesters planten in het voorjaar? Beter in de herfst. Ook de voorjaarsbloeiende bolgewassen gaan nu de grond in.

1. Bomen planten
Bomen met kluit en bomen met kale wortel kunnen van begin november tot half april worden aangeplant, maar de ideale planttijd – ook voor in container opgekweekte bomen – is november. De grond is nog relatief warm en het is over het algemeen vochtiger waardoor de bomen gemakkelijker aanslaan.

2. Bomen en heesters verplanten
Verplant wintergroene heesters of bomen bij voorkeur in september-oktober en bladverliezende heesters of bomen bij voorkeur als het blad net gevallen is. Steek de boom of heester zorgvuldig uit, zodat je zo min mogelijk wortels beschadigt. Er is één uitzondering: bij vorstgevoelige soorten wacht je beter tot het voorjaar. Geef na het verplanten goed water, zodat de aarde de wortels goed kan omsluiten.

knoflook planten

3. Knoflook planten
Ook knoflook plant je het best in de herfst. Zonder koude periode kunnen zich geen nieuwe bollen ontwikkelen. De teentjes zullen voor de winter nog wortels en wat sprietjes ontwikkelen om in het voorjaar echt aan de groei te gaan.

4. Bladverliezende hagen en rozen met kale wortel
Ook voor bladverliezende hagen en rozen met kale wortel is november de perfecte planttijd; ook deze planten zijn dan in rust en maken nog makkelijk nieuwe wortels voordat de winter invalt.

pioen
5. Pioenen
Voor pioenen is de herfst eveneens de beste planttijd. Je kunt ze nu ook delen. Kies een zonnige plek en maak bij het herplanten de grond eerst diep en goed los; ze houden niet van natte voeten. Plant de neuzen net onder de grond en dek de grond rondom af met rijpe compost.

6. Bolgewassen kunnen de grond in
In de herfst worden ook voorjaarsbloeiende bolgewassen geplant zodat ze voor de winter nog volop wortels kunnen maken. Een tip voor tulpen, narcissen, sneeuwklokjes, krokussen en blauwedruifjes: voor een ruime keus kijk je nu bij het tuincentrum of bij bollenkwekers.

bollen planten

7. Twee keer of drie keer zo diep
Een eenvoudige vuistregel: plant de bol altijd twee keer zo diep als hij hoog is. Tuinier je op arme zandgrond en plant je verwilderingsbollen, plant deze dan iets dieper. Houd als plantdiepte dan drie keer de bolhoogte aan.

In landidee oktober- november vind je meer tuintips voor de herfst!