Zonnebloemen associëren we graag met positieve dingen als warmte, zon en vooral gezelligheid. Ze verfraaien hun omgeving en zijn daarnaast ook nog eens gezond!

Minizonnetjes

De bloemen danken hun naam niet alleen doordat ze als minizonnetjes boven hun tuinburen uittorenen. Ze hebben vooral de naam, omdat ze zich met hun schotelvormige bloemhoofden zich altijd naar de zon draaien.

Zonnebloem ontdekt

5000 jaar geleden waren de Mexicanen de eersten die de bijzondere waarde van deze bloem inzagen en de zonnebloem vanwege zijn vrolijke uitstraling als sierplant waardeerden.

zonnebloemen-shutter

Symbool voor vruchtbaarheid

Door de circa 1000 zaden die in zijn bloemhoofd zitten, werd de zonnebloem een symbool voor vruchtbaarheid. Toen men ook nog ontdekte wat een waardevolle olie er uit de zaden van de zonnebloem gewonnen kon worden, kon de plant niet meer stuk.

Gezonde zonnebloemolie

Zonnebloemolie is rijk aan linolzuur en heeft een positief effect op de cholesterolspiegel. Bovendien bevat zonnebloemolie vitamine A, B, D, E en K plus mineralen als calcium, magnesium, seleen en ijzer.

Koude zonnebloemolie

Wil je liever olie met wat meer smaak? Probeer dan eens de koudgeperste zonnebloemolie! Deze olie, die zonder verhitten wordt geproduceerd, heeft een nootachtige smaak.

Zonnebloemen

Vrolijke blikvanger

Ook buiten de keuken is de zonnebloem een plant die graag wordt gezien. Zijn vrolijke uitstraling komt vooral in zomerse boeketten tot zijn recht. Zowel binnen als buiten zorgen zonnebloemen voor een feestelijke stemming.

Ook bijen zijn dol op zonnebloemen. Ze kunnen er hun weerstand mee verhogen.

Meerdere soorten zonnebloemen

Wist je dat er verschillende soorten zonnebloemen zijn? Zo zijn er hoge en lage soorten, dubbele en enkele, vast en en jarige soorten, maar ook verschillende kleuren van geel tot roodbruin. De eenjarige zonnebloemen kunnen wel 4 meter hoog worden. Je kan de pitten van de eenjarige zonnebloem in april, mei en begin juni zaaien. Ze bloeien van juli tot eind augustus.

Zonnebloemen

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten kun je drogen en in de winter gebruiken als vogelvoer. Bewaar ook enkele pitten voor de kweek van het volgende jaar.

LandIdee nieuwsbrief