Wortels saai? Niet als je wat verder zoekt dan de gebruikelijke oranje peentjes! Fleur je bord op en zaai gekleurde wortels in je tuin!

Groot, klein en gekleurd

Grote winterpenen, kleine bospeentjes, waspeen, gele of dieppaarse wortels, ronde Parijse worteltjes, winterpenen of zomerwortels… Ze zijn er in heel veel soorten en maten. De Latijnse naam is voor alle soorten hetzelfde: Daucus carota.

Gekleurde wortels

Gekleurde wortels behoren eigenlijk tot de vergeten groenten, want oorspronkelijk hadden alle wortels verschillende kleuren. De oranje exemplaren ontstonden pas in de zeventiende eeuw door kruisingen. Het bleek een lekker zoet worteltje, dus het viel in de smaak.

Oranje boven!

Oranje werd in Nederland een nationale kleur: in de paleistuinen werden sinaasappelboompjes neergezet en gasten werden getrakteerd op oranjelikeur. Deze producten lagen ver buiten het bereik van de gewone man, maar Nederland telde wel heel veel wortelboeren. En die besloten om vanaf dat moment alleen nog maar de oranje variant te kweken, waardoor de paarse, witte en gele langzaamaan van het land en uit de keuken verdwenen. En die ‘oranje vlek’ verspreidde zich uiteindelijk over de hele wereld.

Vergeten groenten

Gekleurde wortels zijn vergeten groenten dus, maar ze zijn weer helemaal terug van weggeweest! Vooral door de populariteit van de eigen moestuin. Wie wil, kweekt al die leuke gekleurde wortels gewoon zelf.

gekleurde wortels

Zelf kweken

Gekleurde wortels zijn heel makkelijk te kweken in je eigen tuin, let alleen op onderstaande punten:

Goede luchtige grond

Wortels hebben een lange penwortel en die recht naar beneden wil groeien. In te zware grond worden ze belemmerd in die groei en oogst je alleen maar stompjes of tweebenige exemplaren. Heb je zware grond, dan kun je ze wel heel goed in verhoogde bakken kweken.

Anderen lezen ook:  Zoete aardappel kweken

Bescherm ze tegen de wortelvlieg met insectengaas of poot wat rijtjes uien en knoflook in de buurt van de wortels, hier houdt de wortelvlieg niet van.

Een wortelvlieg legt zijn eitjes in de wortel en de larven doen zich meteen tegoed aan de gekleurde wortels. Hierdoor ontstaan er gangen die uiteindelijk zwart worden en de wortel oneetbaar maakt.

Zaai zomerwortels in april en winterwortels in september. Kijk voor meer handige tips voor bij het kweken van wortels in eigen tuin op De  Tuin op Tafel. Maak ook eens een lekkere smoothie met wortel!