Rode en witte aalbessen zitten, net als zwarte bessen, boordevol vitaminen. Maar dankzij hun waardevolle stoffen zijn het ook waardevolle mooimakers!

Vanaf eind juni kun je weer van vers geoogste aalbessen genieten. Maar ook de natuurgeneeskunde en cosmetica maken al lang dankbaar gebruik van deze ronde vruchtjes. Zo zitten rode aalbessen vol vitamine en antioxidanten. Ze versterken het immuunsysteem en worden graag gebruikt om verkoudheid te voorkomen. Je kunt ook het sap tegen hoest en heesheid gebruiken, als je het vooraf een beetje verwarmd.

Aalbessen worden ook als cosmetica gebruikt en geven de huid een milde opkikker. Vooral voor mensen met een vette huid zijn verzorgingsproducten op basis van aalbessen zeer aan te bevelen: ze reinigen de huid, hebben een antibacterieel effect, vernauwen de poriën en stimuleren de doorbloeding.

Reinigend gezichtsmasker

Was 100 gram rode aalbessen en rits de bessen van de trosjes. Prak de bessen met een vork in een kom en druk de massa door een zeef. Roer 1 theelepel aardappelzetmeel door het opgevangen sap en breng dit masker aan op je gezicht. Laat dit masker 20 minuten inwerken.