Druiven hoeven niet uit verre streken te komen. Ze doen het ook heel goed in ons klimaat. Moeilijk is het ook niet. Je moet alleen weten hoe je ze het best vertroetelt voor een zoet en sappig resultaat.

 

  1.  De druif is de vrucht van de wijnstok (Vitis vinifera), een klimplant die vooral voorkomt in landen rond de Middellandse Zee. Daar bevat de bodem voldoende kalk en krijgen de druiven lekker veel zon om groot en sappig te worden.
  2. Ook bij ons kun je prima druiven kweken. Voorwaarde is wel dat de plant een plekje in de volle zon krijgt waar het ook voldoende waait. Wind zorgt er namelijk voor dat schimmels minder kans krijgen.
  3. Zorg ook voor een plek met goed gedraineerde grond, want een druivenstok houdt er niet van als de wortels in het water staan. Het beste is een kalkrijke, kleiachtige grond of een humusrijke zandgrond.
  4. Een heel bekend ras dat het bij ons goed doet is blauwe ’Boskoop Glory’. Andere geschikte blauwe rassen zijn ’Chamboursin’, ’Frankenthal’, ’Kalina’ en ’Muscat Blue’. Een bekend wit ras is ’Vroege van der Laan’. Je kunt ook kiezen voor de ’Aurora’, ’Bianca’, ’Blanc de Vezin’, ’Alatina’, ’Rubens’ en ’Victoria’. Die doen het ook goed in ons klimaat.
  5. Druiven zijn snelle klimmers die, als ze eenmaal vruchten dragen, snel topzwaar worden. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goede steun waaraan je de takken kunt vastbinden. Een draadscherm of horizontaal gespannen draden zijn handig om de druif langs te leiden.

In het augustus/september nummer van LandIdee vind je nog veel meer tips over deze heerlijke vrucht. Je bestelt hem gemakkelijk online via de Vipwinkel.