Wanneer de kersenoogst begint, barst het spektakel los bij het fruitteeltbedrijf van Theo (57) en Martine (49) Vernooij in Cothen. De vlaggen gaan uit, de kersenhut opent zijn deuren, kersentaarten worden gebakken, kersensap geschonken én als kers op de taart: het kersenfestival!

100 jaar!
Het kersenfestival is ieder jaar een groot, drukbezocht feest. En dit jaar, op 24 en 25 juni, nog net iets groter, want het bedrijf bestaat maar liefst 100 jaar!

Kersenoogst

Altijd kersen
Een leven zonder kersen kan fruitteler Theo Vernooij zich niet voorstellen. Als klein jongetje ging hij al met zijn opa en vader mee kersen plukken en daarna verkopen op de veiling in Wijk bij Duurstede. In 1991 nam hij het bedrijf van zijn vader over. Sindsdien is er veel veranderd, maar ook uitgebreid.

Kersenoogst

Landwinkel
Naast de boomgaard is er nu ook landwinkel en schenkerij De Kersenhut, een kersenmuseum en een arboretum.

KERSENOOGST-14

Oud-Hollandse kersen
In de kersenboomgaard worden 45 verschillende rassen geteeld. Van zoet tot zuur en van klein tot groot. Theo en Martine zijn een van de weinige fruittelers in Nederland die nog zoveel oud-Hollandse kersen telen. Oud-Hollandse kersen groeien aan hoogstambomen en zijn daarom intensief om te kweken.

Kersenoogst

Kersenfestival
Het kersenfestival op 24 en 25 juni wordt gehouden in de oude hoogstamboomgaard. Er zijn kraampjes met streekproducten, lekkernijen en allerlei leuke activiteiten voor kinderen en volwassenen. Maar ook na het kersenfestival is het nog steeds feest bij het fruitteeltbedrijf!

Lees het hele verhaal van Theo en Martine Vernooij in LandIdee juli-augustus 2017