Moestuin

Koriander is veel meer dan een “zeepsmaak”

Koriander heeft niet zo een goede reputatie. De een vindt het heerlijk en krijgt er geen genoeg van, de ander vindt het naar zeep smaken. Maar dit groene kruid dat we al sinds de 15e eeuw kennen in Nederland is veel meer dan alleen een zeepsmaak. Lees hier waarom.

Het gebruik van koriander

Dit groene kruid is heel veelzijdig. Zo wordt het in de Aziatische, Midden-Oosterse en Mediterraanse keuken gebruikt. Zelfs aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in Latijns-Amerika, wordt het kruid op allerlei manieren toegepast. De bladeren zijn heerlijk in curry of in een salade. De wortels zijn te gebruiken in een stoofpot en de gemalen bloemen kan je toepassen als smaakmaker. Zo hoef je niets weg te gooien.

Waarom koriander zo gezond is

In koriander zitten veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Hierdoor is het al eeuwen bekend als heilzaam kruid. Een thee van koriander bladeren kan helpen met het verlichten van darmkrampen en maak je heel eenvoudig door kokend water over korianderblaadjes te gieten en een paar minuten te laten trekken. Of doe per kop een ½ tl korianderzaad, ½ tl venkelzaad, ½ tl munt en een ½ tl verse koriander, in een pan met koud water en breng dit langzaam aan de kook. Neem de pan van het vuur en laat de thee nog 5 minuten trekken.

De zeepsmaak van koriander

En dan iets wat de gemoederen flink bezighoudt: de zeepsmaak van de koriander bladeren. Veel mensen proeven zeep als ze de blaadjes eten en dit is zo bijzonder dat er meerdere onderzoeken naar gedaan zijn. Waarschijnlijk is weerstand tegen koriander genetisch bepaald. De oorzaak hiervan? Mogelijk komt het door de onverzadigde aldehyde in de bladeren en wortels. Een stof die in soortgelijke vorm ook terug te vinden is in zeep. De hersenen maken die associatie en je denkt dat je op zeep zit te kauwen. Niet de beste snack.

Meer weten?

Klik hier voor kweektips en een heerlijk recept.

aukeb

Share
Published by
aukeb

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago