Huismiddeltjes

Kookplaat bespaart energie

Wist je dat je veel energie kan besparen door te kiezen voor de kookplaat in plaats van de oven? Door slim om te gaan met je apparaten kun je milieubewuste keuzes maken.

Wil je bijvoorbeeld vlees stoven, dus langzaam in een pan met het deksel erop laten garen, dan kun je kiezen om dit op een kookplaat of in de oven te doen. Door stoofgerechten op de kookplaat te laten garen, op een zacht vuurtje of de laagste elektrische stand, bespaar je veel energie. Dus wil je gezond en milieubewust stoven, kies dan voor het fornuis.

Energie besparen met de kookplaat

Niet alleen als je gaat stoven is het fornuis een milieubewuste keuze. Door het opwarmen van de oven gaat veel energie verloren. Een kookplaat verbruikt veel minder energie. Wanneer je echt milieuvriendelijk wilt koken doe je dat elektrisch in plaats van op gas. De populaire manier om te koken op elektriciteit is inductie, maar je kunt ook kiezen voor een keramische kookplaat.

Door de juiste pan op de juiste pit te zetten, bespaar je ook een hoop energie. Een kleine pan kan op een kleine pit en een grote pan op een grote pit. Zet ook de deksel op de pan om warmteverlies te voorkomen.

Gebruik de oven verstandig

Voor wie duurzamere keuzes wil maken, geldt in het algemeen de regel: ‘Koop niet meer dan je nodig hebt’. Kies een oven dat bij jouw huishouden past. Hoe groter de oven, hoe meer energie je verbruikt bij het opwarmen. Heb je geen groot huishouden of gebruik je de oven vooral voor kleinere gerechten? Kies dan ook een kleiner formaat. Gebruik je jouw oven sowieso niet zo vaak? Dan is een combimagnetron voor het milieu een goede keuze.

Lees ook: Energie besparen in de keuken

admin

View Comments

  • Ja, lekker een stoofgerecht. Ik maak ze vaak, maar ik heb ook een heel milieuvriendelijke en goedkope oplossing: De "Hooimadam".
    Zoals vroeger een hooikist, nu een mooi stoffen alternatief gevuld met wol. Voldoet prima! Voor langzaam garen en warmhouden. Geen omkijken meer naar en brandt niet aan. Zie: http://www.hooimadam.com.

  • Ja zeker een goede tip! Nu ben ik van gas overgegaan op inductie en heb dus ook andere pannen/kooktechniek. heeft er iemand ervaring met stoofvlees bereiden op inductie? Kun je daar die ouderwetse gietijzeren Creuset pannen op gebruiken? Of toch maar in de heteluchtoven eronder doen in de Romertopf die ik nog wel heb?

  • wij hebben al jaren een stoomkoker; eerst in Frankrijk voor ongeveer €15,00. Zijn ook in Nederland te koop. Drie bakken boven elkaar, die je vult met rauw voedsel. Water onderin en binnen een minuut begint hij te stomen. In de dezelfde tijd klaar als drie pannen op het gasfornuis en veel beter bewaarde voedingsstoffen!

Share
Published by
admin

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago