Buitenleven

Koekoek: 7 fascinerende feiten die je moet weten

Wanneer je de roep van de koekoek hoort weet je dat het zomerseizoen niet lang meer op zich laat wachten. Lees 7 verrassende weetjes over deze echte zomervogel.

Koekoeken zijn een heus cultureel fenomeen, denk bijvoorbeeld aan de koekoeksklok bij je grootouders, of misschien heb je er zelf nog één in huis hangen. Leuk om te weten, oorspronkelijk waren deze klokken bedoeld als wekker.

1. De koekoek is een luie vogel

Koekoeken staan bekend om hun slimme strategie om hun eieren in de nesten van andere vogels te leggen, meestal van kleinere vogelsoorten. Dit zorgt ervoor dat de adoptieve ouders de koekoekkuikens grootbrengen, terwijl de koekoek zelf tijd en energie bespaart.

Koekoeksei tussen de eieren van de bosrietzanger.

2. Het gaat slecht met de koekoek

In de laatste helft van de vorige eeuw is er een halvering in het aantal koekoeken waargenomen. Eén van de oorzaken hiervan is de afname van het aantal waardvogels, zoals de graspieper en de witte kwikstaart. Dit is te wijten aan de moderne landbouwpraktijken. Koekoeken hebben baadt bij herstelmaatregelen van bijvoorbeeld halfopen natuurgebieden en een hervorming van de landbouw. In de afgelopen jaren is er wel een toename in aantallen geconstateerd.

3 Een koekoek houdt van hoge bomen

De koekoek houdt van halfopen landschappen. Het liefst zijn ze in de buurt van moerassen of bijvoorbeeld duinen. Daar kijken ze vanuit het topje van bomen en andere hoge plaatsen uit over de omgeving, zoekend naar het nest van een waardvogel. Je hoort de mannetjeskoekoek luid roepen vanaf half april tot in juni, zo geven ze hun territorium te kennen.

De koekoek houdt van hoge punten. Vanaf hier kunnen ze makkelijker een nest vinden om de eieren in te leggen.

4. Ze eten giftige rupsen

Een hongerige koekoek eet graag rupsen, ook de harige soorten. Dat is best bijzonder, want die haren zijn juist giftig waardoor ze niet door andere vogelsoorten worden gegeten. Koekoeken hebben een beschermende laag op hun maag waardoor ze geen last hebben van de giftige haren en maken er een braakbal van. Daarnaast eten ze insecten en soms de eieren van andere vogelsoorten om zo hun territorium te bewaken. Geen graag geziene gast dus!

5. Tropische winterliefhebber

De koekoek houdt van een warme winter. Hij maakt een lange reis van Europa naar Afrika om de winter door te brengen. Deze migratie is bijzonder indrukwekkend, aangezien de vogels duizenden kilometers afleggen om naar hun overwinteringsgebieden te reizen. In september volgen de jonge koekoeken die dat jaar geboren zijn. Pas rond april komen ze weer richting West-Europa en hoor je hun typische zang die de zomer aankondigt.

6. De koekoeksklok

De koekoek is ook het symbool van de beroemde koekoeksklok, die zijn oorsprong vindt in het Zwarte Woud in Duitsland. Deze klokken worden vaak geassocieerd met het geluid van de koekoek, die elk uur zijn gekende roep laat horen.

7. Het geluid van een koekoek

Het kenmerkende geluid van de koekoek is beroemd, maar wist je dat de roep van de koekoek kan variëren afhankelijk van de regio? In sommige Europese landen klinkt het zelfs als de roep van een andere vogel, wat het moeilijk maakt om ze te herkennen.

Wil je meer vogels leren herkennen? Lees dan onze tips!

Heb jij een koekoek gehoord? Laat het ons weten in de reacties!

 

aukeb

Share
Published by
aukeb

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago