Kervel, Anthriscus cerefolium, is een winterharde tweejarige plant die oorspronkelijk uit zuid-oost Europa komt. De veelgeroemde Franse keuken maakt van dit zacht smakende kruidje vaak gebruik om de duidelijk sterker smakende peterselie te vervangen (je hebt dan wel heel veel meer kervel dan peterselie nodig!).
Kervel behoort in Frankrijk tot de ‘fines herbes’, delicate kruiden die jong geoogst en supervers verreweg het lekkerst zijn. Dus ben je een liefhebber van kervelsoep, zaai dan wat rijtjes kervel in de moestuin, want kervelsoep van eigen oogst smaakt veel en veel lekkerder dan kervelsoep met kervel van de groenteboer.
Omdat het zo lekker is, heeft kervel de hele wereld veroverd en groeit dit kruidje met de kleine blaadjes overal, gecultiveerd of verwilderd. Dit snelle groeiertje is ook niet bepaald kieskeurig wat de grond betreft: het doet het op alle grondsoorten, afgezien van erg zware, natte grond. Op arme grond heeft kervel trouwens het beste aroma!
Wil je de hele zomer (en nazomer) kervel oogsten, zul je van maart tot augustus om de drie tot vier weken moeten zaaien. Kies een plekje in lichte schaduw en zaai in rijtjes met een onderlinge afstand van 15 cm. Niet uitdunnen. Je zult zien dat je de kervel vaak al na een maand kunt oogsten. En als je geluk hebt, kun je van één zaaisel wel drie keer oogsten!
Kervel kun je ook in bloembakken zaaien, zodat je ook op je balkonnetje in de stad altijd over kersverse kervel kunt beschikken.
Houd jij van het buitenleven met zijn frisse groen, bloemen en planten, en wil je…
Carports zijn in 2025 niet meer weg te denken uit vele Nederlandse tuinen. Houten carports…
Een strak gazon staat of valt met het juiste gereedschap. Toch raakt iedereen vroeg of…
Van donderdag 21 tot en met zondag 24 augustus is landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd…
In juli en augustus bruist de natuur van het leven. Bloemen staan volop in bloei,…
Prijzen voor woonverzekeringen lopen flink uiteen, maar een lage premie hoeft niet te betekenen dat…