Categories: Moestuin

Kervel, liefst kersvers

Kervel, Anthriscus cerefolium, is een winterharde tweejarige plant die oorspronkelijk uit zuid-oost Europa komt. De veelgeroemde Franse keuken maakt van dit zacht smakende kruidje vaak gebruik om de duidelijk sterker smakende peterselie te vervangen (je hebt dan wel heel veel meer kervel dan peterselie nodig!).

Kervel behoort in Frankrijk tot de ‘fines herbes’, delicate kruiden die jong geoogst en supervers verreweg het lekkerst zijn. Dus ben je een liefhebber van kervelsoep, zaai dan wat rijtjes kervel in de moestuin, want kervelsoep van eigen oogst smaakt veel en veel lekkerder dan kervelsoep met kervel van de groenteboer.

Omdat het zo lekker is, heeft kervel de hele wereld veroverd en groeit dit kruidje met de kleine blaadjes overal, gecultiveerd of verwilderd. Dit snelle groeiertje is ook niet bepaald kieskeurig wat de grond betreft: het doet het op alle grondsoorten, afgezien van erg zware, natte grond. Op arme grond heeft kervel trouwens het beste aroma!

Wil je de hele zomer (en nazomer) kervel oogsten, zul je van maart tot augustus om de drie tot vier weken moeten zaaien. Kies een plekje in lichte schaduw en zaai in rijtjes met een onderlinge afstand van 15 cm. Niet uitdunnen. Je zult zien dat je de kervel vaak al na een maand kunt oogsten. En als je geluk hebt, kun je van één zaaisel wel drie keer oogsten!

Kervel kun je ook in bloembakken zaaien, zodat je ook op je balkonnetje in de stad altijd over kersverse kervel kunt beschikken.

 

 

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

6 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago