Wat is er nou leuker dan met kerst een zelfgemaakte kerststol op tafel zetten? Dit recept is genoeg voor 1 brood.

Ingrediënten
Voor het vruchtenmengsel
– 100 g rozijnen
– 50 g gehakte amandelen
– 50 g fijngehakte sukade
– 50 g fijngehakte gekonfijte sinaasappelschil
– 5 cl rum
– circa 8 druppels bittere amandelolie
– merg van 1 vanillestokje
– 1 tl citroenrasp en 1 tl sinaasappelrasp (beide onbespoten)

Voor het deeg
– 300 g bloem type 550
– 200 g bloem type 405
– 1 gistblokje (42 g)
– 50 g suiker
– 100 ml lauwwarme melk
– 50 g gepelde gehakte amandelen
– 2 eieren
– 250 g zachte boter
– 1 snufje zout
– elk 1 mespunt kardemom, piment, nootmuskaat en kaneel, boter voor de bakplaat

Verder
– 150 vloeibare boter
– wat suiker
– circa 150 g poedersuiker

Bereiding
Meng de ingrediënten voor het vruchtenmengsel en laat ze afgedekt een nacht trekken. Zeef voor het deeg 200 g bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Brokkel de gist erin, roer met de suiker en 3 el melk tot een papje en bestuif het met wat bloem van de rand. Kneed dit voordeeg met de kneedhaak van de mixer tot een glad deeg. Bestuif het deeg met bloem en laat het ongeveer 15 minuten afgedekt op een warme plek rijzen tot de bovenkant barsten vertoont.

Meng het voordeeg met de rest van de bloem, de amandelen, de eieren, de boter, het zout en de kruiden tot een glad deeg. Kneed als laatste de ingeweekte vruchten erdoorheen. Bestuif het deeg en laat het 60 minuten afgedekt rijzen. Verwarm de oven voor op 180 graden en bestrijk de bakplaat met boter. Rol het deeg op de dubbele breedte en gewenste lengte uit. Vorm aan de randen van de lange kant een kleine en een grotere verdikking, leg dan de kanten over elkaar heen zodat de twee verdikkingen naast elkaar komen te liggen. Vorm de stol met de handen in de juiste vorm en laat 15 minuten rijzen. Leg hem op de bakplaat en bak hem circa 60 minuten. Bestrijk hem na 10 minuten met een kwast met 50 g vloeibare boter en bestrooi hem met suiker. Bestrijk de gebakken stol met de rest van de boter, laat hem afkoelen, bestuif hem dan met de helft van de poedersuiker, wikkel hem in aluminiumfolie en laat hem een nacht rusten.

Verwijder de volgende dag de overtollige suiker met een kwast en bestrijk de stol met wat vloeibare boter. Bestuif hem met de rest van de poedersuiker.

Bereidingstijd: 45 minuten | Weektijd: 24 uur | Rusttijd: 90 minuten | Baktijd: 60 minuten

admin

Share
Published by
admin
Tags: kerstmis

Recent Posts

Landelijk interieur: hier kun je aan denken

Landelijk wonen kent zijn charmes. Denk aan de rust, ruimte en natuur wat veel mensen…

4 weken ago

Grutto: Sierlijke steltloper

De grutto is een beschermde inheemse vogel die helaas snel verdwijnt. Deze vogel is niet…

1 maand ago

Verwen haar extra goed met Moederdag

Zondag 11 mei is het Moederdag! Heb jij al bedacht wat je haar gaat geven?…

1 maand ago

Beleef de natuur in mei

In mei legt iedere vogel een ei, zo luidt het gezegde. De meeste trekvogels zijn…

1 maand ago

De tuin in mei: 5 planten die nu bloeien

Vogels zijn druk in de weer, bloemen openen hun knoppen en de eerste, echt warme…

1 maand ago

Zelf ijsjes maken

IJsjes eten is altijd een feest! Vooral als het buiten lekker warm is. Zelf ijsjes…

1 maand ago