Recepten

Kerstboom kerstkoekjes van eigen deeg

Van deze heerlijke kerstboom kerstkoekjes met ‘glas-in-lood’ word je toch vrolijk? Behalve boompjes kun je bijvoorbeeld ook sterren of hartjes maken.

Ingrediënten

  • 375 g bloem
  • 225 g zachte boter
  • 300 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 2 el melasse
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 4 tl koekkruiden of maak zelf een mengsel van kaneel, gember, kruidnagel en nootmuskaat
  • harde zuurtjes
  • wit glazuur

Optioneel als je de kerstboom kerstkoekjes in de boom wilt gaan hangen: lintjes

Bereiding kerstboom kerstkoekjes

Voor deze schattige kerstboom kerstkoekjes heb je een grote en een kleinere kerstboomsteker nodig. Klop boter en suiker romig en klop vervolgens het ei door het beslag. Roer de melasse erdoor. Meng in een andere kom de bloem met de kruiden, bakpoeder en het zout. Voeg deze droge ingrediënten bij het botermengsel en mix goed door elkaar. Haal het deeg uit de kom en kneed nog even met de hand. Maak er een bal van en laat minimaal 2 uur rusten in de koelkast.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad (of aanrecht) en steek de grote kerstbomen uit. Leg deze op het bakpapier en steek dan de kleine kerstboompjes precies uit het midden van de boompjes uit. Vergeet ook het gaatje voor het lintje niet. De boompjes mogen niet uitlopen, dus leg het bakblik nog even in de koelkast om het deeg op te laten stijven.

Vergruis de harde zuurtjes. Je hebt echt van die ouderwetse zuurtjes nodig. Wij hebben gele snoepjes gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook andere kleurtjes kiezen.

Bak de kerstboom kerstkoekjes een minuut of 5 in een voorverwarmde oven (180 graden), haal het bakblik dan uit de oven en vul de uitgestoken vormpjes met het gruis. Zet terug in de oven en bak totdat de koekjes gaar zijn. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten maar houd de koekjes goed in de gaten. De ene oven is de andere niet en het kan hard gaan!  Als de kerstboom kerstkoekjes uit de oven komen, kun je eventuele grote belletjes in het ‘glas-in-lood’ doorprikken. Doe dat wel meteen, want na het afkoelen lukt het niet meer. Als de koekjes uit de oven komen, is het zuurtjesgruis nog vloeibaar, dus laat ze echt goed afkoelen voordat je de boompjes verder versiert.

Wil je nog meer kerstkoekjes maken? Ga voor lekkere gingerbread koekjes of pralines!

De links naar Bol.com in dit artikel zijn affiliate links.

admin

View Comments

  • Mooi ! Maar wat is melasse ? en van welk merk zijn die zuurtjes of waar kan je die kopen ?
    Dit wil ik echt graag maken...

    • Beste Anita,

      Melasse is o.a. te koop bij goede toko's en natuurvoedingswinkels maar ook sommige supermarkten en drogisterij De Tuinen schijnt het te verkopen. Voor de 'vulling' kun je gewone, harde zuurtjes gebruiken.
      Succes met het recept!

      Redactie Landgevoel/LandIdee

Share
Published by
admin

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

6 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago