De dennenboom die wij met kerst toezingen, is eigenlijk een spar. De populairste kerstboom is de fijnspar, maar daarnaast zijn er nog tal van andere sparren die de weg naar onze huiskamers vinden. Dit zijn de 5 meest populaire soorten kerstbomen:

Fijnspar

Een van de bekendste soorten kerstbomen is de fijnspar. De fijnspar (Picea abies) is dé traditionele kerstboom. Omdat deze massaal voor kerst wordt gekweekt, is het vaak ook de goedkoopste boom. Hij verspreidt een heerlijke dennengeur, maar helaas laat de fijnspar zijn naalden wel relatief snel vallen.

De fijnspar groeit wel gelijkmatig uit; vooral bij de hogere exemplaren staan de takken mooi aan de stam, zodat ze veel ruimte bieden voor versieringen. Nog een pluspunt: hij groeit bovenaan uit met een lange kale staak, die ideaal is voor de piek!

Edelspar

Abies procera heeft een mooie conische vorm met dicht op elkaar geplaatste takken tot aan de top. Dit biedt misschien minder ruimte voor uitbundige versieringen, maar de boom is op zichzelf wel prachtig. De naalden zijn blauwgroen en zacht, en blijven lang aan de boom.

Nordmannspar

Deze traditioneel gevormde spar werd enige jaren terug enorm populair, omdat de naalden erg lang aanblijven. Bovendien zijn de naalden van Abies nordmanniana aan de onderzijde bijna wit, wat in combinatie met kerstverlichting voor een extra fonkeling zorgt. De nordmannspar geur niet.

Douglasspar

Wil je eens flink uitpakken met kerst dit jaar, kies dan voor Pseudotsuga menziesii. De naalden van deze boom hebben een aparte citrus-ananasgeur, zijn diepgroen en blijven bovendien lang aan. Ook qua vorm springt deze boom eruit. De Douglasspar is dan ook wat duurder dan andere soorten kerstbomen.

Anderen lezen ook:  Recept gingerbread koekjes

Blauwspar

Met zijn oranjebruine takken en zilvergrijs-blauwe naalden is Picea pungens een bijzondere verschijning. Hang hier geen rode, blauwe of andere kleuren ballen in, maar houdt het bij chique zilver en wit. Helaas geurt deze boom niet opvallend en zijn zijn naalden geen lang leven beschoren.

Kijk hier voor 5 tips voor de beste kerstboom!