De knusse jaren 30-woning van Annamarie en Gert staat het hele jaar in het teken van gezelligheid, maar heeft in de wintermaanden nog nét dat beetje extra charme. Dan gaat Annamarie namelijk aan de slag met dennentakken, laurier, mos, dennenappels én kerstengeltjes voor de mooiste decoraties in kerstsfeer. Kijk mee in hun nostalgisch en romantisch interieur.

In 1996 kochten ze het half-vrijstaande huis vanwege zijn charme en oude stijl. Annamarie, die altijd dol is geweest op oude spulletjes, wist gelijk hoe ze de woning wilde inrichten: landelijk en brocante. “Het is 24 jaar geleden dat we er kwamen wonen, dus inmiddels is er door de tijd heen wel het een en ander veranderd”, vertelt ze. “Maar het blijft altijd in dezelfde stijl. Wat ik wil uitstralen is gezelligheid. Het moet fris en groen zijn en ik houd ervan om veel planten in huis te hebben.”

Inspiratie bij het inrichten en aankleden met accessoires haalt ze uit tijdschriften en in winkeltjes. Daarbij houdt ze zich aan een kleurenpalet met groentinten. “Ik houd niet van felle kleuren, maar juist van zacht. Ik vind het belangrijk dat ons huis een landelijke en natuurlijke uitstraling heeft.”

Romantisch interieur Ridderkerk

Romantisch interieur met brocante details

Overal waar je in huis en in de tuin kijkt, zie je accessoires, beelden en tierelantijntjes. Die koopt Annamarie op brocante markten door heel Nederland. Het afstruinen van die markten en snuffelen in allerlei winkeltjes is haar grote hobby. Daarbij zoekt ze net zo lang door tot ze iets heeft gevonden wat helemaal bij haar stijl en interieur past. Ook opgezette dieren neemt ze mee naar huis. De liefde daarvoor kreeg ze vanuit huis mee en sluit aan op het landelijke element in haar interieur.

Anderen lezen ook:  Kleurrijk interieur met knipoogjes: binnenkijken bij interieurontwerper Linda Ubachs

Haar favoriete winkeltjes voor allerlei nostalgische woonaccessoires en kastjes zijn De Kersenmand in Ameide en De Rode Deur in Ridderkerk. Al kocht ze het bankstel en de stoelen voor de woonkamer nieuw. “Zolang het bij mijn stijl past, vind ik dat er nu eenmaal ook een paar nieuwe dingen binnen mogen staan”, vertelt ze.

Romantisch interieur Ridderkerk

Haar meest dierbare accessoire of meubelstuk in haar romantisch interieur vindt ze moeilijk aan te wijzen, maar na even nadenken noemt ze toch de paspoppen. Eentje kocht ze in een winkeltje in Limburg, de andere online. “Toen ik ze kocht, had ik al een idee in mijn hoofd van waar en hoe ik ze neer wilde zetten. En ook al lukt dat eerste idee soms niet helemaal, ik gooi de boel net zo lang om totdat het precies zo mooi staat als ik wilde. Uiteindelijk weet ik er altijd wel iets van te maken.”

Speciaal zijn ook de spulletjes van haar overleden moeder, zoals de zilveren haken waar schoenen aan kunnen worden vastgemaakt, het zilveren bestekdoosje en de kopjes en schoteltjes van heel fijn porselein. Die dingen, benadrukt ze, zal ze nooit weggooien of verkopen.

Romantisch interieur Ridderkerk

Dreamteam

Waar Annamarie zorgt voor de accessoires, zet Gert als interieurbouwer een aantal grotere dingen zelf in elkaar. “De schouw, de keuken en de bijkeuken heeft hij zelf gemaakt”, vertelt Annamarie. “Net als de zuilen. En hij heeft onlangs een nieuwe vloer gelegd.”

Stilzitten is dus niets voor dit dreamteam en aan het huis wordt continu wat veranderd. Zo is het bloemetjesbehang op de foto’s inmiddels alweer vervangen door bamboebehang. Zolang alles een frisse, groene uitstraling blijft hebben, is Annamarie meer dan tevreden. De kamer waar ze het meest trots op is? “De woonkamer is gewoon precies zoals ik hem ooit wilde hebben. Met alle spulletjes en beeldjes die er staan ben ik heel blij.”

Anderen lezen ook:  ‘Een interieur hoeft niet al te serieus te zijn’

Romantisch interieur Ridderkerk

Kerstengeltjes

Elk jaar in november begint het weer te kriebelen. Dan gaat Annamarie met veel groen aan de slag om de binnen- en buitenruimte om te toveren tot een waar winterparadijs dat genoeg gezelligheid brengt tijdens een van haar favoriete periodes van het jaar: kerst. Jaarlijks komen er weer nieuwe toeven, kransen en takken bij. Favoriete winterplanten die extra sfeer brengen zijn eucalyptus, cyclamen, violen en heide. Die staan en hangen in de tuin waar het stel op zonnige winterdagen lekker met een dekentje onder de overkapping kan zitten.

Romantisch interieur Ridderkerk

Maar niet alleen levend groen dient als kerstversiering. Ook aan engelen ontbreekt het niet in dit romantisch interieur. “Engeltjes vind ik écht kerst. Ik hang ze aan rekjes en in de kerstboom en ik zet allerlei glazen engelenbeeldjes op tafels. Overal waar een plekje is, zet ik ze ertussen.” Zo staat op de eettafel een stolp met engeltjes eronder. Dat heeft Annamarie zelf bedacht. “Ik heb altijd al oog gehad voor inrichting en aankleden met spulletjes”, vertelt ze. “En er komen alleen maar meer dingen bij, waardoor het er elk jaar anders uitziet.”

Foto’s: Henny van Belkom

Dit artikel is een bewerkte versie van het artikel dat eerder verscheen in LandIdee december-januari 2020.