Categories: Dieren in de natuur

Jonge eendjes, dit wist je nog niet over eendenkuikens

Jonge eendjes zijn net als lammetjes en kleine konijntjes het teken van de lente! Wist je dat zo’n klein bolletje dons al direct kan zwemmen nadat hij uit het ei is gekropen. Lees hier meer over de vrolijke jonge eendjes.

Jonge eendjes gespot

Afhankelijk van het wel of niet koude weer in de winter en lente kun je de eerste jonge eendjes in maart, april of mei zien zwemmen in het water! Het duurt gemiddeld 24 tot 32 dagen tot wilde eendenkuikens uit het ei kruipen. Eendenmoeders hebben soms wel drie legsels per jaar en per keer legt ze 6 tot 10 eieren. Je vindt de nesten meestal in de buurt van het water.

Snelle jonge eendjes!

Jonge eendjes kunnen vrijwel direct nadat ze uit het ei zijn gekropen al zwemmen! Na 6 tot 12 uur volgen de eendenkuikens hun moeder al het water in. Na gemiddeld 55 dagen kunnen de jonge eendjes vliegen.

Zoveel eieren legt een eend per jaar

Per jaar legt een gedomesticeerde eend ongeveer 50 tot 60 eieren. Haar kuikens hebben lichtgele donsveren. Omdat ze in een relatief veilige omgeving opgroeien kan dat geen kwaad. In het wild levende eendenkuikens hebben meer baat bij schutkleuren.

Hoe zwaar weegt een ei?

Het ei van de knobbelzwaan, die ook tot de familie van de eenden hoort, weegt 345 gram. Nadat de kuikens uit het ei zijn gekomen, draagt het vrouwtje ze vaak tussen de vleugels op de rug om ze tegen grote roofvissen te beschermen. Het ei van een eend weegt gemiddeld 70 gram, dit is dus een stuk kleiner dan het ei van een knobbelzwaan.

Koekoekseend

De koekoekseend kan bij 14 verschillende soorten vogels haar eieren in het nest leggen. De koekoekseend komt in Midden- en Zuid-Amerika voor. In tegenstelling tot het jong van de bij ons bekende koekoek werkt deze de andere eieren of eendenkuikens niet het nest uit, maar verlaat hij zelf het nest.

Het lelijke eendje

In 1834 publiceerde de Deense schrijver Hans Christian Andersen ‘Het lelijke jonge eendje’, het beroemde sprookje waarin een lelijk eendenkuiken uitgroeit tot een prachtige zwaan. Er wordt wel eens gezegd dat dit sprookje een verkapte biografie is van Andersen zelf, omdat hij ook een moeilijke jeugd had en later een beroemde schrijver werd.

Lees hier meer over de wilde eend.

admin

View Comments

  • Jammer dat ie eendjes opgegeten door reigers en kauwen en misschien wel door meeuwen op de grachten, waarom? ja omdat alle dieren toch trek hebben. Dus er moet wat aangedaan worden maar wat?

    • er hoef niks aan gedaan te worden! natuur laten zoals het is. mensen hoeven niet het natuurlijke weg te halen aan dieren vind ik.

  • Zwanen zijn geen eenden.
    Ze behoren wel tot de orde eendachtigen. Een schorpioen behoort tot de spinachtigen maar is ook geen spin.

  • In Wierden zag ik twee eenden met wel 45 jonge eendjes in een rij. Hoe kan dit?
    Heb dit op filmpje op mijn mobiel

  • Bij ons bij de sloot zit een grote eende pu. Eerst zagen we vader e moeder met een hoop pullen, dit werd steeds minder en opeens zagen we alleen deze pul, wat moet ik doen, of red het zich zelfl

    • laat het zoals het is. bijna elk dier ligt vast aan een natuurlijke voedselketen en het kan nou eenmaal gebeuren dat er pullen dood gaan. in de natuur is het vaak survival of the fittest

  • Wij hebben een nest in de tuin bij het zwembad en vijver in het nest liggen 10 eieren, moeten wij de eenden bij voederen? En wat kunnen wij nog meer doen om ze te beschermen?

  • Ik heb een jong eendje in de tuin dat zijn mama kwijt is, kan ik dit hier laten opgroeien?

  • Vanmiddag 18-7-22 een eend gezien met 9 kuikens waarvan er twee blond waren en de rest de gebruikelijke eende kuiken kleuren.hoe kan dat?

  • Mijn zoon(6jaar) vond een eenden ei, nu heb ik een broedmachine voor 30+ kippen eieren, nu vraag ik me af hoe brood is de kans op succes en zal de eend later zelf de natuur in gaan als hij ons gewend is? Vanuit gaande dat het lukt

Share
Published by
admin

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago