Kamerplanten zijn al langer bezig aan een revival, maar nu doen ook de cactussen en vetplanten volop mee. Deze exoten zijn zeer geschikt voor een binnenklimaat en gedijen het beste bij een lichte verwaarlozing. De perfecte planten voor mensen met een druk leven. Gynelle Leon zet in haar boek ‘Prick’ een aantal van deze planten in het zonnetje, ook verteld ze veel over de geschiedenis van deze populaire kamerplanten. Hierbij alvast een voorproefje. 

Lees meer over het boek Prick in LandIdee december-januari 2018-2019.

Heropleving van cactussen en vetplanten

Het lijkt misschien of cactussen en vetplanten vanuit het niets opeens populaire items voor in huis zijn geworden, maar hoewel er zeker een heropleving zichtbaar is van deze plantengroep, vormen ze eigenlijk verre van een nieuwe trend. Aan het eind van de 15e eeuw, toen ontdekkingsreizigers er voor het eerst op stuitten, was er veel interesse voor ze; daarna was er een opleving begin 20e eeuw, en opnieuw in de jaren 70. Ik denk dat hun huidige populariteit te danken is aan een combinatie van verschillende maatschappelijke veranderingen en trends.

Prick: vetplanten en cactussen

Gedijen onder verwaarlozing

Onze drukke leefstijl en vakanties buiten de deur laten weinig tijd over voor de verzorging van planten. Cactussen en vetplanten zijn de perfecte oplossing. Ze stellen weinig eisen – door hun natuurlijke robuustheid en minimale waterbehoefte gedijen ze juist vaak bij een zekere mate van verwaarlozing. Hier vind je meer tips bij het verzorgen van vetplanten.

Minder stress

Duurzaamheid is belangrijk voor onze generatie, waarbij zaken tellen als minder afval produceren, meer recyclen en vriendelijker zijn voor de aarde. Omdat vetplanten langer meegaan dan snijbloemen of andere kortstondige planten voor in huis, en bovendien weinig water nodig hebben, zijn ze een duurzame optie. Ook heeft onderzoek aangetoond dat ons gevoel van welzijn toeneemt alleen al door naar planten te kijken. En wie wil zich nu niet minder gestrest voelen thuis? Met cactussen en vetplanten bereik je dit zonder veel gedoe.

Anderen lezen ook:  Tips verzorging vetplanten

Plant voor de rijken

Vetplanten komen oorspronkelijk uit de Oude Wereld (voornamelijk Zuidelijk Afrika en andere delen van het Afrikaanse continent), terwijl cactussen afkomstig zijn uit de Nieuwe Wereld (Zuid- en Midden-Amerika). Waarom het planten waren voor de rijken lees je in LandIdee december-januari 2018-2019.

Prick: vetplanten en cactussen

Styling met cactussen en vetplanten

De meeste huizen zijn warm en droog en hebben meerdere lichte plekken – ideaal dus voor cactussen en vetplanten. Dit in combinatie met hun weinige eisen en hun tolerantie, maakt dat deze planten de perfecte toevoeging zijn aan een modern interieur.

Schrijver Gynelle Leon over Prick

In 2011 maakte Gynelle Leon een reis naar Marokko en was zwaar onder de indruk van de Jardin Majorelle in Marrakech. Tegen de beroemde knalblauwe muren van deze tuin staan tal van vetplanten en cactussen. Eenmaal thuis in Londen kocht Gynelle haar eerste cactus en een jaar later tijdens een bezoek aan de Chelsea Flower Show zag ze nog veel meer, zelfs prachtig bloeiende, cactussen. Haar huis veranderde in een urban jungle, maar haar speurtocht naar bijzondere exemplaren liep vaak op een teleurstelling uit. In Londen was geen enkele winkel gespecialiseerd in cactussen en vetplanten. Dat bleek een geweldige kans. Gynelle nam ontslag, verkocht haar huis en opende in 2016 plantenwinkel Prick! Haar nieuwe passie is om kwekers in heel Europa af te struinen op zoek naar die ene speciale soort. Al haar kennis heeft Gynelle nu samengevoegd in een boek dat ook Prick heet. Hierin vind je niet alleen veel praktische informatie over de verschillende planten, maar ook handige stylingtips.

Anderen lezen ook:  Een scheef huis, scheurt niet

Prick: vetplanten en cactussen

Boek Prick
Auteur Gynelle Leon
Prijs € 16,95
ISBN 9789461431929
Uitgever Good Cook
o.a. verkrijgbaar bij Bol.com