Tijdens de feestdagen houden we ervan ons huis te versieren, lekker te eten, te tafelen en natuurlijk te borrelen. Hierdoor kan je huis er na deze dagen soms een beetje uitgeleefd en vooral rommelig  uitzien. Dan is een grote schoonmaak misschien wel een goed voornemen in het nieuwe jaar. Met deze eenvoudige tips wordt het schoonmaken na de feestdagen kinderspel.  

Versieringen

Raamstickers: Stickers van de kerstman, rendieren of vuurwerk geven je huis net weer wat extra sfeer. Maar het schoonmaken na de feestdagen kan een crime zijn. Stickerresten zijn namelijk niet altijd even gemakkelijk te verwijderen. Ook hier werkt aceton ofwel nagellakremover goed. Andere middeltjes zijn smeermiddel voor de auto of pindakaas. Wil je preventieve maatregelen nemen? Strijk dan een piepklein beetje vaseline op je ruiten, voordat je de sticker op het glas plakt. Dan trek je deze er na de kerst moeiteloos vanaf, zonder lijmrestanten.

sneeuwvlok raamsticker

Nepsneeuw: Leef jij je helemaal uit met de kerstversiering en is je huis net Winter Wonderland, inclusief spraysneeuw op de ramen? Pak er een doek bij en gebruik aceton of water met een ruime scheut spiritus om deze poedersneeuw van je ramen af te krijgen. De sneeuw kan hardnekkige en vettige vlekken achterlaten, maar met deze huismiddeltjes boen je je raam in een mum van tijd schoon. Mocht je nou geen fan zijn van bijtende middeltjes zoals aceton, probeer dan de komende kerst het sneeuweffect eens te creëren met droogshampoo in plaats van sneeuw uit een spuitbus. Dit ziet er net zo mooi uit en is heel gemakkelijk te verwijderen met een doek en warm water.

Anderen lezen ook:  Sfeer & gezelligheid in een creatieve werkruimte

Koken

Grillrooster: Als we de reclames van supermarkten moeten geloven, is de winterbarbecue een heuse hype dit seizoen. Het schoonmaken van het rooster is echter iets minder leuk. Maar met koffieprut, een natuurlijk product, krijg je het zo schoon. Koffiedik is niet alleen een effectief schuurmiddel, maar bevat ook wat olie. Hierdoor wordt het rooster mooi schoon en ook nog eens goed onderhouden.

Oven: Is je oven na het bereiden van al die uitgebreide diners een slagveld vol met vet? Er is een simpele oplossing: keukenzout. Deze smaakmaker neemt het vet namelijk op en droogt het uit. Strooi flink wat zout over de vetplekken in je oven en verwarm hierna de oven tot ongeveer 50 °C op. Zodra het apparaat weer is afgekoeld, kun je met een doek alles zonder problemen schoonvegen. Mocht je tijdens het koken al vetplekken in je oven zien liggen, dan kun je ook tijdens het bakken al wat zout over deze vlekken gooien. Dit maakt het schoonmaken een stuk makkelijker.

kalkoen in de oven

Stank: Dineren is natuurlijk erg lekker en gezellig, maar al dat eten kan wel wat nare luchtjes achterlaten in huis. Om dit tegen te gaan, kun je bakjes vullen met azijn en water en deze, op verschillende plekken in je huis, een nacht laten staan. Azijn neutraliseert namelijk andere geuren. Koffiedik heeft ditzelfde effect, een multifunctioneel middeltje dus. Koffiedik is overigens niet alleen handig bij het schoonmaken na de feestdagen. Je kunt het zelfs in je tuin gebruiken als grondverbeteraar.

Ongelukje

Rode wijnvlek: Rode wijn kan nare vlekken achterlaten in je tapijt of je tafelkleed. Het belangrijkste hierbij is om dit zo snel mogelijk te behandelen. Dit kan wederom met een eenvoudig huismiddeltje: keukenzout. Strooi het zout over de vlek en wacht tot het rood kleurt. Dep het zout daarna op met een natte doek en herhaal dit tot de vlek weg is. Is de vlek toch al ingedroogd? Gebruik dan een mengsel van witte wijn en water als vlekverwijderaar. Kijk hier voor meer handige tips voor het schoonmaken van je tapijt.

Anderen lezen ook:  Recept speculaaskoeken

rode wijnvlek in tapijt

Kaarsvet: Kaarsen geven extra gezelligheid tijdens de donkere wintermaanden en vooral tijdens de kerst en de jaarwisseling. Maar kaarsvet kan vervelende vlekken achterlaten op je tafellaken, tafel of vloer. Het schoonmaken na de feestdagen is echter niet onmogelijk. Leg boven en onder het kaarsvet in je tafellaken een paar lagen keukenpapier. Strijk met een strijkijzer over het keukenpapier, met een schone vaatdoek tussen het ijzer en het papier. Het kaarsvet smelt door de hitte en wordt opgenomen door het keukenpapier: je laken is weer schoon. Voor kaarsvet op hout kun je het kaarsvet opwarmen met een föhn. Wanneer het kaarsvet is gesmolten, veeg je het eenvoudig weg met keukenpapier.

Voor meer tips hoe je natuurlijke producten kunt inzetten tegen vuil of bijvoorbeeld een verkoudheid, kijk dan op de website onder het kopje ‘Huismiddeltjes’