Zout is veel meer dan alleen smaakmaker in gerechten. Je kan ook eenvoudig schoonmaken met zout. Een verstopte afvoer, verkleurde potten en pannen of een tuintafel die schreeuwt om onderhoud? Handige huismiddeltjes met zout kunnen de uitkomst bieden.

1. Afvoer ontstoppen

Een mengsel van zout en bakpoeder maakt een verstopte afvoer weer vrij. Strooi het mengsel (250 gram zout op 150 gram bakpoeder) in de afvoer, giet er een halve liter heet water op en laat de oplossing meerdere uren inwerken. Goed naspoelen.

Zoutpotje

2. Brandschoon kookgerei

Nostalgisch kookgerei van koper is schitterend om te zien en is bovendien een uitstekende warmtegeleider. Vooral op een oud fornuis zijn de roodachtig glanzende potten en pannen een lust voor het oog. Om te voorkomen dat ze na verloop van tijd verkleuren, kun je ze om de twee weken behandelen met een mengsel van 100 milliliter huishoudazijn, een eetlepel zout en 600 milliliter water.

3. De bezem erdoor

Om ervoor te zorgen dat je nieuwe bezem zo lang mogelijk meegaat, leg je de borstel ruim een kwartier in zout water. Reken een half pak zout op tien liter lauwwarm water. Laat de borstel vervolgens aan de lucht drogen. Als de borstel van een bezem kromgetrokken is, kun je hem met stoom weer recht krijgen. Houd de borstel boven de stoom en buig ze weer recht.

Rieten meubels

4. Rotanmeubels onderhouden

Rotanmeubels zijn heel mooi en heerlijk vintage; onder de appelboom stralen ze helemaal de sfeer van het fin-de-siècle uit. Om de rotan stoelen en tafels zo lang mogelijk te behouden, hebben ze af en toe een zoutwaterkuur nodig. Maak ze eerst zorgvuldig schoon met de stofzuiger of met een doekje en borstel ze daarna af met zout water.

Anderen lezen ook:  Tips voor pijnlijke gewrichten

schaar---zout---shutterstoc

5. Schaar als nieuw

Scharen vertonen na verloop van tijd gebruikssporen. Poets ze met een papje van tarwezemelen (verkrijgbaar in natuurwinkels), water, azijn en keukenzout zodat ze weer mooi blinken. Het papje mag niet te dun zijn. Polijst de schaar daarna goed en slijp hem eventueel. Dan kan hij weer als nieuw de keukenla in!

Porselein

Zout helpt tegen hardnekkig vuil, zoals bruine aanslag van thee op je kostbare porselein. Zo maak je het schoon: doe wat zout op een schuursponsje en wrijf het serviesgoed zorgvuldig in. Bij bijzonder hardnekkige vlekken op de bodem van kopjes is het raadzaam om ze een nacht lang volledig met zout te bedekken. Daarna liefst zo heet mogelijk omspoelen en nog eens voorzichtig poetsen.

7. Snufje zout voorkomt roetvorming in de haard

Is er op koude en ongezellige herfst- of winteravonden iets mooiers dan het zachte knetteren van brandende houtblokken en de warme rode gloed van de oplaaiende vlammen in de haard? Een kopje thee of een glaasje rode wijn en een goed boek erbij. Meer is er niet nodig om te ontspannen.

Voorkom dat je daarna een grote schoonmaakklus hebt met het verwijderen van roet. Bestrooi afzonderlijke blokken hout voor het aansteken met wat zout. Daardoor vormt het hout tijdens het verbranden veel minder roet. De gedachte dat je na zo’n heerlijk avondje niet de hele kachel of haard hoeft schoon te maken, levert misschien nog wel meer ontspanning op!

zeezout

8. Bevroren autoruiten schoonmaken met zout

Zeker tot in maart kan de temperatuur flink onder het vriespunt zakken. En dat betekent niet alleen maar ijspret. Automobilisten bijvoorbeeld zullen moeten krabben omdat de voorruit en buitenspiegels bevroren zijn. Wie slim is, zorgt ervoor dat hij in het dashboardkastje een oude sok met zout heeft. Want zout laat het ijs meteen smelten. Wrijf gewoon met de met zout gevulde sok over de ruit en het ijs verdwijnt meteen.

Anderen lezen ook:  Handige schuurmiddeltjes voor glas en marmer

Zeezout

9. Badspons schoonmaken met zout

Badsponzen kunnen een broedplaats zijn voor bacteriën en schimmels. Je kunt ze weer schoon krijgen met zout water. Breng een pan met water en 250 gram keukenzout aan de kook en leg de spons erin. Laat hem minstens een half uur in het zacht kokende water liggen, zodat werkelijk alle bacteriën afsterven.

Spoel de spons daarna goed uit in schoon lauwwarm water. Herhaal dit schoonmaakritueel om de drie weken.

zout- handige middeltjes

10. Tapijt schoonmaken met zout

Om de kleuren van vloerkleden op te frissen, bracht men vroeger tijdens de voorjaarsschoonmaak nat zout aan op de verschoten plekken. Zodra het zout opgedroogd was, werd het vloerkleed buiten over een stevig rek gehangen en flink uitgeklopt.

Ook nu is nat zout nog een goed middel om kleuren op te frissen. Alleen hoeven we niet meer uit te kloppen. Stofzuig het vloerkleed als het zout is opgedroogd en het ziet er weer als nieuw uit.

Heb jij nog handige huishoudtips met zout?

LandIdee nieuwsbrief


Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*