Is jouw zonnescherm ook zo verbleekt door de zon? Of erger je je al heel lang aan die plakbandresten op de deuren of ramen? Azijn doet wonderen! Deze 7 dingen kan je schoonmaken met azijn.

1. Zonnescherm schoonmaken met azijn

Luifels en zonneschermen zijn vrolijke kleuraccenten in de tuin. Als de kleuren door de felle zon verbleekt zijn, kun je ze met vers azijnwater weer opfrissen: open de luifel of het zonnescherm zodat de stof strak gespannen is. Borstel dan de gekleurde stroken zorgvuldig met azijnwater, in een verhouding van 1 op 1, af.

zonnescherm schoon met azijn

2. Plakbandresten verwijderen

Kindertekeningen – om maar wat te noemen – op deuren of ramen geplakt? Bij het verwijderen blijven er vaak kleverige plakbandrestjes achter. Deze poets je eenvoudig weg met een doek met azijn. Daarna neem je de ramen en deuren af zoals je gewoonlijk doet.

3. Koper schoonmaken met azijn

Heb jij thuis nog koperen keukengerei? Deze rode potten en pannen staan prachtig op een oud fornuis en roepen meteen gevoelens van nostalgie op. Maar door het koken op gas kunnen ze na verloop van tijd gaan verkleuren. Ook hier kan een azijnmengsel de held van de dag zijn. Meng 100 milliliter huishoudazijn met 600 milliliter water en een eetlepel zout. Behandel het keukengerei ongeveer om de twee weken met dit mengsel en je kunt blijven genieten van het koperwerk.

azijn als vernis

4. Bescherm je houten meubelen

Azijn werkt ook perfect om hout te onderhouden, bijvoorbeeld bij je tuinmeubels. Heel geschikt hiervoor is dit zelfgemaakte mengsel: meng een kopje lijnolievernis en een kopje terpentijnolie (uit de apotheek) met een eetlepel azijn. Bewerk de houten oppervlakken goed met dit mengsel en wrijf met een stofdoek zorgvuldig na. Zo onderhouden, trotseert het hout stortbuien en slagregens.

Anderen lezen ook:  Tips: Schoonmaken na de feestdagen

5. Streeploze ramen met azijn

Ramen worden glanzend en vooral streeploos schoon als je een scheut glansspoelmiddel of brandspiritus door het water doet.

Douchekraan

6. Douchekop schoonmaken met azijn en een ballon

Spuit het water van je douchekop alle kanten op? Je kan je douchekop eenvoudig schoonmaken met azijn en een ballon. Vul de ballon met een scheutje azijn en verdun het met water. Trek de ballon vervolgens over de douchekop heen en laat het een nacht intrekken. De volgende ochtend zal het water weer krachtig uit je douchekop stromen.

7. Mondverzorging

Je kan niet alleen je huis schoonmaken met azijn, ook voor je gezondheid kan het van pas komen. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van ontstekingen in je mond, zoals aften, ontstoken tandvlees of blaasjes op je lippen. Lees hier hoe azijn kan helpen! Je kan azijn ook gebruiken als je last hebt van vet haar. Maak er een spoeling van.

Lees ook: Milieuvriendelijke schoonmaaktips

LandIdee nieuwsbrief