Rieten stoelen, tafels, kisten of manden zijn erg sfeervol en een mooie toevoeging aan je tuin of woonkamer. Rieten meubels vragen echter wel wat onderhoud om de kwaliteit te waarborgen. We geven je graag wat tips.

Over het algemeen zijn rieten meubels al voorzien van en speciale wax, waarmee vuil en water wordt afgestoten. Vuil kan zich echter nog steeds tussen de vlechtdraad vestigen. Het is daarom belangrijk om je meubels regelmatig schoon te maken.

Daarnaast kunnen rieten meubels door het natuurlijke materiaal uitdrogen. Om dat te voorkomen kun je jouw meubels behandelen met citroenolie. Zo voorkom je dat het mooie vlechtwerk verslijt. Meng een aantal druppels etherische citroenolie met wat slaolie. Dep een doekje in dit mengsel en wrijf het vlechtwerk van je meubels zorgvuldig in.

Onderhouden van natuurlijke rieten meubels

Een meubel van natuurlijk riet heeft uiteraard meer onderhoud nodig dan een meubel van kunstriet. Natuurlijk riet heeft daarnaast regelmatig een nieuwe laag beits of lak nodig. Daarnaast is natuurlijk riet gevoeliger voor weersomstandigheden. Meubels en manden van natuurlijk riet kun je in de herfst en winter daarom beter binnen zetten. Heb je een afdak of veranda? Dan kun je jouw rieten meubels ook daaronder neerzetten. Als dat niet kan, dan is een afdekhoes een optie. Let er dan wel op dat je je meubels eerst goed laat drogen en daarna goed bedekt. Zo voorkom je schimmelvorming.

Onderhouden van rieten meubels van kunstriet

Meubels van kunstriet kun je best het hele jaar buiten laten staan. Een flinke schoonmaakbeurt in het voorjaar is dan voldoende om weer lekker buiten te kunnen zitten. Met een emmer water, groene zeep en een zachte doek of spons kun je jouw rieten meubels eenvoudig schoonmaken.

Anderen lezen ook:  Waterkraan schoonmaken met azijn en een ballon

Lees hier nog meer handige huishoudtips. Benieuwd hoe je houten tuinmeubels het beste kan beschermen? Lees het hier.

LandIdee nieuwsbrief