Zelf wasmiddel maken is een koud kunstje. Met wat harde zeep en soda of paardenkastanjes kun je eenvoudig zelf je wasmiddel maken.

Wasmiddel maken met soda

Rasp 15 gram harde zeep, roer met twee eetlepels (was)soda door 350 milliliter kokend water en laat dit afkoelen. Zodra dit mengsel een vaste substantie is geworden, voeg je er nogmaals 350 milliliter kokend water aan toe. Voeg voor de gewenste geur nog enkele druppels etherische olie, bijvoorbeeld citroen of sinaasappel, toe. Laat afkoelen en giet in een fles.

Zelf wasmiddel maken

Wasmiddel maken met kastanjes

Een heel natuurlijk wasmiddel valt in de herfst direct voor je voeten: kastanjes! Gebruik voor het maken van wasmiddel de witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum). De paardenkastanje is de kastanje die saponinen (zeepachtige stoffen) bevat.

Wat heb je nodig?

  • 5 witte paardenkastanjes (deze zijn niet eetbaar)
  • Water
  • Eventueel lavendelolie (of andere lekker ruikende olie)
  • Potje met schroefdeksel
  • Fijne zeef of doek

paardenkastanje

Zo maak je wasmiddel van kastanjes:

Maak de vijf witte paardenkastanjes fijn (snijden of in de mixer), laat de prut twee uur lang met water in een potje met schroefdeksel staan en zeef het daarna door een fijne zeef of doek. Giet het in de wasmachine en voeg voor een heerlijk geurtje enkele druppels lavendelolie toe.

Milieuvriendelijk wassen

Door wasmiddel zelf te maken bespaar je een hoop afval. Dat is weer goed voor het milieu. Wil je nog meer doen? Let dan ook op de manier waarop je wast. Zet je wasmachine eens vaker op een lagere temperatuur, was alleen maar met een volle trommel en doseer je wasmiddel goed. Ben je klaar met wassen? Stop dan niet meteen alles in de droger, maar laat het (buiten) aan de lijn drogen. Zo bespaar je energie en help je het milieu een handje.

Anderen lezen ook:  Azijnspoeling bij vet haar

Lees hier nog meer tips om zuiniger te wassen of lees onze tips voor andere handige huismiddelen!

LandIdee nieuwsbrief