Met deze diverse keukentips, til jij jouw keukenkunsten naar een hoger niveau. 

Zelfgemaakte roomkaas

Verhit 2 l verse volle melk al roerend met het sap van 3 citroenen tot de melk begint te vlokken. Hang een fijne zeef met een passeerdoek boven een kom, giet de melk daarin en laat de melk gedurende de nacht in de koelkast hangen tot de wei weggelekt is. Roer de roomkaas die in de zeef is achtergebleven goed door tot hij mooi romig is en voeg naar wens kruiden toe.

Keukentips

Hartverwarmende wintersoep

Houd je van pittig? Dan kan een pepertje in je soep in de winter extra verwarmend zijn. Een goulashsoepje is hier heel geschikt voor, omdat zo’n pepertje goed bij de toch al hartige smaak past. Snijd 500 g stooflappen in stukjes, braad deze aan in olie en houd apart. Pel en snipper 2 uien en 1-2 teen knoflook en snijd 1 rode peper fijn. Bak deze in dezelfde pan en voeg 2 in stukjes gesneden paprika en 150 g stukjes wortel toe. Voeg dan het vlees weer toe, samen met 200 ml passata en 600 ml runderbouillon. Breng op smaak met zout, peper en gerookt paprikapoeder en laat sudderen tot het vlees zacht is. Wist je dat een pepertje ook heel lekker is in de erwtensoep?

Perfecte aardappelsalade

Gebruik voor de lekkerste aardappelsalade altijd vastkokende aardappels. Andere soorten bevatten te veel zetmeel waardoor de gekookte aardappels papperig worden als je ze in stukjes snijdt. Om dezelfde reden is het belangrijk om de aardappels niet te gaar te koken. Laat ze daarna goed uitlekken, pel ze nog warm, snijd ze in plakjes of blokjes en meng ze met een dressing naar keuze.

Anderen lezen ook:  Hoe kook je het perfecte ei?

Messen slijpen

Botte messen zijn een gruwel voor elke hobbykok. Heb je geen messenslijper bij de hand? Het gaat ook met een koffiekopje. Daarvan is de onderkant vaak een beetje ruw en dat werkt als een slijpsteen. Haal het lemmet een paar keer over de onderkant en het is snel en gemakkelijk weer scherp.

Keukentips

Voor een frisse geur

Zelfs als de oven blinkend schoon is, kan er een sterke geur blijven hangen, bijvoorbeeld van braadvet. Hier helpt een universeel huismiddeltje: citroensap. Doe het sap van meerdere citroenen in een pan met een laagje water en zet de pan in een warme oven. Laat de pan circa 10 minuten staan. Door de warmte verdampt het citroenwater en ruikt je oven weer fris.

In plaats van eieren

Wie tijdens het bakken eieren wil vervangen, gebruikt per 1 ei:

  • 60 g yoghurt, 1 snufje bakpoeder, 1 scheutje mineraalwater
  • 2 tl baksoda losgeroerd met 2 el mineraalwater en 1/2 tl olie
  • 600 g appel- of bananenmoes en 1 tl olie
  • 1-2 el gemalen lijnzaad losgeroerd met 3-4 el water, 15 minuten laten wellen
  • 2 el maïzena losgeroerd met 2 el koud water

Keukentips

Stevig schuim

Om mooi en stevig melkschuim te krijgen, moet je melk met een vetgehalte van minstens 3,5% gebruiken. Wie liever plantaardige melk gebruikt, kan het beste kiezen voor de barista-varianten of amandelmelk. Die hebben een vergelijkbaar vetpercentage.

Ongestoord genieten

Wil je optimaal van je heerlijke chocolade kunnen genieten, dan is het belangrijk om de reep of bonbons op een koele, droge plek te bewaren. Omdat chocolade snel geuren van buitenaf opneemt, is de koelkast alleen geschikt als de reep dubbel in folie verpakt is. Op een te warme plek kan de cacaoboter smelten, wat een wit waas kan geven. Dit laatste is echter geen reden om de chocolade weg te gooien.

Anderen lezen ook:  In chocolade gedoopte frambozenkaramel maken

Keukentips

Rodebietenburger

Pel 1 ui, snijd hem in blokjes en fruit deze aan in hete olie. Voeg 6 volle el fijne havervlokken en 300 ml water toe en kook er een stevige brij van. Laat het mengsel inkoken en afkoelen. Schil 3 bieten, rasp ze fijn en roer ze door de brij. Breng op smaak met zout en peper. Vorm burgers van het mengsel, bak ze in hete olie en serveer ze met bijvoorbeeld sla- of spinazieblaadjes, tomaat en ui op een hamburgerbroodje.

Lees ook: