Zelf een maaltijd klaarmaken, voor de een is het een passie en voor de ander een hele uitdaging. Met deze kookwijsheden, tips en handigheidjes maak jij ieder gerecht gegarandeerd tot een succes. 

Siroop bewaren

Heb je fruit in een pot, waaraan zoete siroop is toegevoegd, gekocht? Deze hoef je niet weg te gooien. In tegendeel: de siroop is een heerlijke basis voor limonade en cocktails.

Lekker knabbelen

Bij de bereiding van pompoen belanden de pitjes bijna altijd in de vuilnisbak. Dat hoeft niet, want je kunt er lekker op knabbelen. Was ze, verwijder de vezels en maak ze goed droog met keukenpapier. Rooster ze met een beetje olie en zout ongeveer 25 minuten in een op 170 graden voorverwarmde oven en je hebt een lekkere knabbel voor een lange winteravond.

Granaatappels goed schillen

De kleine pitjes van granaatappels zijn lekker, gezond en onmisbaar op elk dessert. Om ze makkelijk uit hun schil te halen, kun je het eens zo proberen: vul een kom met water en peuter de pitjes onder water uit hun schil. Zo kan er geen sap op je kleren spatten. Gebruik de pitjes bijvoorbeeld voor een frisse salade met radijsjes en venkel.

Voor meerdere doelen

Je kent ze wel, die handige appelsnijders waarmee je in een mum van tijd partjes snijdt en het klokhuis verwijdert. Ze zijn echter ook superhandig om aardappels in partjes te snijden. Eventueel kun je de aardappels eerst nog schillen. Aangezien aardappels geen klokhuis hebben, moet je dit gedeelte nog wel één of twee keer doorsnijden. Daarna kun je de partjes in de pan of oven bakken, of frituren.

Anderen lezen ook:  6 Tips om langer van je tulpen te genieten

Luchtige aardappelpuree

Een romige en toch luchtige aardappelpuree is een echte delicatesse. Het resultaat wordt het mooist met een stamper of een knijper. Gebruik nooit een (staaf)mixer om te pureren, want dan wordt de puree taai en kleverig. Zorg er ook voor dat de aardappels zo droog mogelijk zijn.

Het juiste moment

In de regel kruiden we onze gerechten vaak met peper en zout, nog voor ze bereid worden. Peper verliest bij verhitting echter een deel van de smaak. Zout daarentegen kun je wel prima voor bereiding toevoegen; de ingrediënten nemen het zout dan gelijkmatig op. Als je toch al van tevoren peper wil toevoegen, doe dat dan met mate en breng het gerecht kort voor serveren verder op smaak.

Kookwijsheden voor pastasaus

Gooi het kookvocht van pasta niet meteen weg, want het bindmiddel van de pasta dat is opgelost in het water is ideaal voor het binden van sauzen. Breng een zelfgemaakte tomatensaus aan de kook met een paar eetlepels kookvocht en de saus wordt heerlijk romig.

Te vroeg opengesneden

Heb je een avocado doormidden gesneden, maar blijkt hij toch niet zo rijp als je dacht? Sprenkel dan snel wat citroensap op het vruchtvlees, leg beide helften weer op elkaar en pak de avocado in in vershoudfolie. Het citroensap voorkomt dat het vruchtvlees bruin wordt. Leg de avocado in de koelkast tot hij wel goed eetbaar is. Avocado komt ook nog voor in andere kookwijsheden, zoals bij het klaarmaken van braadvlees.

Lees ook: Kweek je eigen avocadoboom

avocado

Ongeschonden huid

Bij het bakken van vis kan het gebeuren dat de huid aan de bodem van de pan blijft plakken. Dat is jammer, want op het bord ziet dat er niet zo mooi uit. Maar dat is eenvoudig op te lossen: als je geen pan met antiaanbaklaag hebt, kun je ook een stuk bakpapier in een gewone pan leggen.

Anderen lezen ook:  Brood vers houden

Geurige keukendeo

Wie houdt er nou niet van om zo nu en dan eens uitgebreid te koken? Minder leuk soms is de doordringende kooklucht die in de keuken blijft hangen. In dat geval kun je wat kaneel koken in water. Kaneel is namelijk niet alleen erg gezond, maar het verwijdert ook nare geurtjes. Dit huismiddeltje helpt ook goed na de bereiding van vis.

Tot de laatste kruimel

Om te voorkomen dat je cake uitdroogt, kun je heel eenvoudig een sneetje toastbrood met twee tandenstokers vaststeken in het snijvlak van de cake. De cake blijft dan lekker vers.

Nog meer tips en kookwijsheden lees je hier

Lees ook: Energie besparen in de keuken

 

De links naar Bol.com in dit artikel zijn affiliate links.