Appelazijn, een veelzijdig en duurzaam product dat vaak al in je keukenkastje staat, is een ideaal onderdeel van een duurzaam verzorgingsroutine. Dit gouden elixer, gemaakt van gefermenteerde appels, staat bekend om zijn talloze gezondheids- en schoonheidsvoordelen. Lees hier meer over de verschillende manieren waarop je appelazijn kunt gebruiken om je huid, haar en algemene gezondheid te verbeteren.

Wat is appelazijn?

Appelazijn ontstaat door het fermentatieproces van appels. Eerst worden de appels vermalen en het sap wordt opgevangen. Vervolgens wordt het sap gefermenteerd met behulp van bacteriën en gisten, waardoor het suikergehalte wordt omgezet in alcohol. In de tweede fermentatiefase wordt de alcohol omgezet in azijnzuur, het actieve ingrediënt dat het zijn karakteristieke smaak en geur geeft. Naast azijnzuur bevat appelazijn ook vitamines, mineralen en antioxidanten.

Voordelen voor de huid

1. Natuurlijke Gezichtstoner: Appelazijn kan worden gebruikt als een verfrissende en natuurlijke gezichtstoner. Het helpt de pH-waarde van de huid in balans te brengen, overtollige olie te verwijderen en de poriën te verkleinen. Meng een deel appelazijn met twee delen water en breng dit aan op je gezicht met een wattenschijfje. Dit kan helpen bij het verminderen van acne en een stralendere huid bevorderen.

2. Behandeling van Acne: De antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van deze azijn maken het effectief tegen acne. Het helpt bacteriën te doden die acne veroorzaken en vermindert ontstekingen en roodheid. Dep een verdunde oplossing van appelazijn en water op de aangetaste plekken met een wattenstaafje voor het slapen gaan.

3. Exfoliatie: Appelazijn bevat alfahydroxyzuren (AHA’s) die helpen om dode huidcellen te verwijderen en de huid te vernieuwen. Dit kan de huidtextuur verbeteren en een egale teint bevorderen. Gebruik een verdunde oplossing als een milde exfoliant, maar wees voorzichtig bij gevoelige huid om irritatie te voorkomen.

Anderen lezen ook:  Zonnepanelen schoonmaken: zo doe je dat!

Voordelen  voor het haar

1. Glanzende Haarspoeling: Het goedje kan worden gebruikt als een natuurlijke haarspoeling om je haar glanzend en gezond te maken. Het verwijdert productopbouw, herstelt de pH-balans van de hoofdhuid en sluit de haarschubben, wat resulteert in glad en glanzend haar. Meng één deel appelazijn met twee delen water en gebruik dit als laatste spoeling na het wassen van je haar.

2. Behandeling van Roos: De antischimmel- en antibacteriële eigenschappen van deze soort azijn kunnen helpen om roos te verminderen. Masseer een verdunde oplossing van appelazijn in je hoofdhuid en laat het 15 minuten intrekken voordat je het uitspoelt. Regelmatig gebruik kan roos verminderen en een gezonde hoofdhuid bevorderen.

3. Haarversterking: Het bevat voedingsstoffen die de haargroei kunnen stimuleren en de haarwortels versterken. Het regelmatig spoelen van je haar met appelazijn kan helpen om haaruitval te verminderen en de algehele gezondheid van je haar te verbeteren.

 

Andere gezondheidsvoordelen van appelazijn

1 .Detoxificatie: Het kan helpen bij het ontgiften van het lichaam door de spijsvertering te bevorderen en de leverfunctie te ondersteunen. Voeg een eetlepel appelazijn toe aan een glas water en drink dit dagelijks om je lichaam van binnenuit te reinigen.

2. Reguleren van Bloedsuikerspiegel: Onderzoek suggereert dat appelazijn kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, vooral na de maaltijd. Dit kan gunstig zijn voor mensen met diabetes type 2 of insulineresistentie. Het innemen van een kleine hoeveelheid voor de maaltijd kan pieken in de bloedsuikerspiegel verminderen.

3. Gewichtsverlies: Het kan bijdragen aan gewichtsverlies door het bevorderen van een vol gevoel en het verminderen van de eetlust. Studies hebben aangetoond dat het regelmatig consumeren van appelazijn kan helpen om het gewicht onder controle te houden.