Hommels in het voorjaar

De eerste hommels komen al vroeg in het voorjaar tevoorschijn. Meestal zijn dit de koninginnen, die op zoek zijn naar nectar en stuifmeel én een geschikte plek voor het stichten van een nieuwe kolonie.

Als het zonnetje zich in het voorjaar weer laat zien en je een diep, brommend geluid hoort, weet je dat er weer hommels rondvliegen!

Vanaf begin maart

Begin maart kun je al het eerste gegons horen, als een jonge hommelkoningin uit haar winterslaap is ontwaakt. Eerst heeft ze zelf nectar nodig om energie op te doen. Daarom zijn vroegbloeiende planten, zoals krokussen, zo belangrijk voor hommels.

Ondertussen zoekt de koningin een plek om een nieuwe kolonie te stichten. Om haar nest te bevoorraden vliegt af en aan met nectar en stuifmeel. Daarna maakt ze broedbekers, waarin ze haar eerste eitjes in legt. Terwijl ze druk is met het voeden van de uitgekomen larven, legt ze ondertussen al nieuwe eitjes voor het volgende broed.

Uitvliegende hommels

De larven ontpoppen zich tot werksters, die de koningin zullen assisteren bij haar taak. Zo kan de kolonie hommels zich verder uitbreiden. Later in de zomer ontstaan er ook mannetjes en toekomstige koninginnen, die uitvliegen. Na de paring zoekt zo’n jong vrouwtje een schuilplek om te overwinteren. De volgende lente zal zij als jonge hommelkoningin weer een nieuwe kolonie starten – en daarmee is de cyclus rond.

Aardhommel

De koninginnen van de aardhommel en de veldhommel zijn vaak de eerste. Later in het voorjaar verlaten onder meer ook de boomhommel, akkerhommel, tuinhommel en steenhommel hun overwinteringsplaats.


6 graden

De hommels kunnen al bij een temperatuur van gemiddeld 6 graden uitvliegen, omdat ze beschikken over een dichte beharing; bovendien kunnen ze door het trillen van de borstspieren zelf hun temperatuur op peil houden.

Hommelnesten

Iedere hommelsoort heeft zijn eigen onderkomen, waarmee hij meteen zijn naam eer aan doet. Zo maakt de aardhommel zijn nest in oude muizenholen onder de grond, zoekt de boomhommel het liever hogerop in een holle boomstam (of een nestkastje dat niet werd schoongemaakt) en is de steenhommel tevreden met een veilig plekje in een spouwmuur.

Bekijk hier hoe je je eigen insectenhotel maakt.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago