Het najaar is dé tijd van de noten. Heerlijk om als tussendoortje te eten of om te gebruiken in warme gerechten, smakelijke herfstsalades en zoete koekjes. Bovendien zijn ze door hun waardevolle voedingsstoffen zeer gezond.
Herfsttijd is notentijd
Als de dagen korter worden, zijn deze lekkernijen niet alleen voor bosbewoners een waardevolle maaltijd. Ook voor ons zijn bijvoorbeeld hazelnoten en walnoten een goede bron van energie. De noten zijn namelijk rijk aan omega 3-vetzuren, vitamine E en B, calcium, magnesium, eiwitten en antioxidanten.
Bekende noten
De walnoot en hazelnoot zijn bekende noten. Walnoten hebben groene bolsters; als de bolster openbarst, is de rijpe noot te zien. Doe handschoenen aan om je huid te beschermen tegen bruinverkleuring door de looistoffen. De walnoot wordt ook wel okkernoot genoemd. De hazelaar is zeer robuust, maar de hazelnoten zijn makkelijk te verzamelen.
Hazelnootjes eten? Let dan op: noten met larven herken je aan de opvallende boorgaten en deze noten kun je het best meteen weggooien.
Amandel als energiebron
Naast noten zijn ook amandelen heerlijk en voedingsrijk. De amandel is echter geen noot, maar een steenvrucht. De amandelboompjes kunnen ook door abrikozen worden bestoven. Amandelen en noten zijn gezonde energiebronnen. Met hun lekkere smaak verfijn je elk gerecht en het is ook nog eens goed voor je gezondheid.
De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…
Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…
Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…
Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…
De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…