Als je groenten en fruit bewaren wilt, doe je dat dan in of buiten de koelkast? Voor veel soorten is de koelkast de ideale plek, maar er zijn uitzonderingen! Sommige groenten bederven zelf eerder als je ze te koud bewaart. Hier wat tips om je groenten en fruit fris te houden.
Onderstaande groenten en fruit kun je beter bewaren in de koelkast:
Er zijn nog steeds mensen die komkommers en tomaten in de koelkast bewaren, maar dat is helemaal niet nodig. Voor een komkommer geldt een optimale bewaartemperatuur van circa 10 °C, hetzelfde geldt voor courgettes, aubergines en en paprika’s. In de koelkast – waar het doorgaans tussen 4 en 8 °C is – is er zelfs eerder kans op bederf!
Voor bladgroente zoals sla en spinazie is de koelkast wel de beste plek om ze fris te houden. Bij hogere temperaturen wordt bladgroente snel slap, omdat er teveel water uit het blad verdampt.
Onderstaande groenten en fruit kun je beter buiten de koelkast bewaren:
Fruit dat uit afkomstig is uit warme streken, zoals bananen, avocado’s en alle citrusvruchten, bewaar je buiten de koelkast. Een koele berging met een constante temperatuur tussen de 8 en 15 °C is overigens ideaal voor het bewaren van fruit en groenten, zoals aardappels, uien en appels. Heb je zo’n ruimte, bijvoorbeeld een kelder, gebruik hem dan! Zet er een paar rekken in met schappen, zodat je producten die je beter niet samen bewaart – komkommer en tomaat bijvoorbeeld – apart van elkaar kunt opslaan.
Tip: Plak de koelkaststicker van het Voedingscentrum op je koelkast. Zo kun je snel zien hoe je groenten en fruit het best kan bewaren.
De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…
Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…
Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…
Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…
De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…
View Comments
Sla kan je best in een natte maar goed uitgewrongen keukenhandoek in het groentenvak van de koelkast bewaren tot een week lang zelfs.
Bedankt voor dit handige artikel. Soms is het lastig om de groenten lang vers te houden. Vaak kan je ook gewoon een stuk uitsnijden en alsnog eten.
Onze fruit en aardappelboer verkoopt geen uien meer omdat deze de bewaarconditie van fruit en aardappels aantasten. Hoe zit dat?