De meeste gladiolen zijn rond oktober wel uitgebloeid. Ze kunnen in deze periode de grond uit. Deze bloemen kunnen namelijk door ziekten worden aangetast en de sporen daarvan blijven lang in de grond aanwezig. Door gladiolen rooien voorkom je dus ziekten.
Gladiolen zijn natuurlijk prachtig en staan indrukwekkend in de border. Vroeg rooien scheelt dan in de aantasting. Toch blijft het verstandig om de knollen volgend jaar op een andere plek te planten.
Snijd de verwelkte bloem weg. Rooi de planten met een spitvork op, zodat de knollen niet beschadigen en kijk of er geen klein kraaltjes (minibolletjes) achterblijven. Laat de planten een week of twee drogen in de schuur en snijd het loof dan op 10 centimeter boven de knol af.
Overwinter de knollen koel en donker, bijvoorbeeld in vochtig zand of cocopeat op een vorstvrije plek. Bewaar ze op een droge plaats, bij 4-5 °C. In een schuur of kelder bij 8-9 °C lukt vaak ook.
Vanaf half april kun je de knollen weer gaan planten. Plaats ze in groepjes van 3 tot 5 stukjes en plant ze ongeveer 10 centimeter diep. Dan verdrogen ze niet zo snel. Plant ze in het nieuwe jaar op een ander stuk dan het jaar ervoor. Op die manier kun je voorkomen dat ze aangetast worden door droogrot, een hardnekkige bodemschimmel.
Meer lezen over de siertuin en praktische tips bekijken? Je vindt het hier!
Heb jij nog een goede tip om je gladiolen gezond te houden en er langer van te kunnen genieten? Deel het in een reactie hieronder of laat het ons weten via Facebook of Instagram! Tag ons met #landideemagazine.
De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…
Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…
Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…
Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…
De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…
View Comments
wat moet, na het rooien, gebeuren met de minibolletjes die aan de gladiolenknollen zitten?
vorstvrij bewaren en in de lente zaaien
Dus de kleine bolletjes er afhalen en in het voorjaar zaaien