Ook aankomende jaar is het geen uitzondering: de premie van je zorgverzekering gaat omhoog. Hoeveel dat precies gaat zijn voor jou, weet je vanaf 12 november. Dan maken alle zorgverzekeraars hun premie voor 2022 bekend. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden, naast het bewaken van je eigen gezondheid, zodat je toch niet de hoofdprijs betaalt. Hieronder 5 tips om te besparen op je zorgverzekering in 2022.

  1. Vergelijk je zorgverzekering

Misschien een beetje voor de hand liggend, maar toch een hele belangrijke: blijf niet zomaar bij je oude zorgverzekering zit. Zorg dat je altijd checkt of dit nog wel de juiste keuze voor je is in het nieuwe jaar. Je zorgverzekering vergelijken is hierbij noodzakelijk. Zo kun je heel gemakkelijk je zorgwensen invullen en rolt de beste en goedkoopste zorgverzekering er voor jou eruit. Dit alles heb je binnen 10 minuten geregeld en wellicht bespaar je tientallen euro’s per jaar.

  1. Zorg dat je niet dubbel verzekerd bent

Heb je een doorlopende reisverzekering en ben je daar verzekerd voor medische kosten in het buitenland? Let dan op dat je deze dekking niet ook nog bij je zorgverzekering afsluit. Dan ben je namelijk dubbel verzekerd en dat is niet nodig. Je zorgverzekering dekt de kosten tot het Nederlands tarief. De dekking van je reisverzekering dekt dan rest van de medische kosten.

  1. Ga voor een internetverzekering

Er zijn zorgverzekeraars die alleen online werken. Je regelt dan ook alles online. Ook je declaraties. Bijvoorbeeld via hun websites of een app als ze die hebben. Je ontvangt helemaal geen post meer. Medicijnen bestel je vaak via een internetapotheek en worden thuis bezorgd.  Doordat alles online gaat, is de premie vaak ook een stukje lager.

  1. Gezamenlijk polis? Niet altijd voordelig
Anderen lezen ook:  Stormschade: wat wordt er vergoed?

Vaak wil je als stel of gezin samen op één polis. Lekker makkelijk voor het overzicht. Maar misschien hebben jij en je partner wel hele verschillende zorgwensen en is de een veel uitgebreider verzekerd dan nodig. Daar betaal je dan wel premie voor. Kijk hier eens kritisch naar. Als jullie niet dezelfde zorgbehoeften hebben, dan is een aparte zorgverzekering vaak een stuk goedkoper.

  1. Verhoog je eigen risico

Je verplicht eigen risico  in 2022 is opnieuw 385 euro. Ben je gezond en verwacht je in het komende jaar niet of nauwelijks zorgkosten te maken? Dan kun je flink wat geld besparen door je eigen risico te verhogen. Je kunt dit met stappen van 100 euro doen tot een maximum van 885 euro. Met elke stap gaat je maandelijkse zorgpremie omlaag.

Let er wel op dat je dit niet tussentijds kunt aanpassen. Dus mocht je onverwacht toch in het ziekenhuis terecht komen, dan betaal je altijd eerst je volledig eigen risico. Bedenk daarom van tevoren wel of dit echt verstandig is voor jou. Dit bedrag moet je dan wel in één keer ophoesten en dan is het wel fijn als je dat achter de hand hebt.

Dit artikel betreft een samenwerking.