Dat we moe zijn en soms zelf depressief kunnen worden tijdens de wintermaanden is niet zo gek. Het is vroeg donker, koud en de zon schijnt minder. Alles om ons heen is in rust, bomen, planten en zelfs de dieren. Die houden bijvoorbeeld een winterslaap of -rust. Niet getreurd, wij hebben wat tips tegen de winterdip voor je op een rijtje gezet.

Op tijd opstaan

In de winter is het donkerder. Hierdoor blijft het lichaam melatonine aanmaken. Dat kan er voor zorgen dat je je overdag slaperig en vermoeid voelt. Ga daarom zodra het licht wordt naar buiten en blijf niet te lang in bed liggen. Zo maak je je lichaam wakker en stopt de aanmaak van melatonine.

Wandelen in de ochtend

Vetten en vitamines tegen de winterdip

Vette vis is rijk aan omega-3 en vitamine D. Dit zijn stoffen die voor eens mens heel belangrijk zijn.  Ze werk namelijk in op de overdracht van bepaalde stoffen in je hersenen die invloed hebben op je stemming. Noten en granen zijn ook belangrijke voedingsmiddelen die je kunnen helpen. Ze bevatten een grote rijkdom aan B-vitamines.

Dankbaarheid

Je hebt het vast al vaak gehoord: Hoe meer aandacht je besteed aan een bepaald gevoel of een specifieke gedachte, hoe groter deze wordt. Probeer dus op te schrijven waar je dankbaar voor bent en wat je blij maakt. Zo train je je hersenen om meer bezig te zijn met leuke dingen en val je dus minder snel in een negatief gedachtenpatroon.

Leuke dingen doen

Door leuke dingen te doen komt er serotonine vrij in je hersenen. Dit is een stofje wat je blij maakt. Probeer dus tijd te maken voor je hobby’s, lees een leuk boek, knutsel wat of brei een trui. Lees hier hoe je bloemen kunt borduren.

Anderen lezen ook:  Zorgverzekering 2022: 5 tips om te besparen

Borduren

Rust nemen

Als je kijkt naar dieren in de natuur zie je dat veel een winterslaap of -rust houden. Daar kunnen wij mensen best wat van leren. Ga dan ook op tijd naar bed. Slapen is belangrijk voor een mens, zeker als je je veel moe en futloos voelt. Wanneer je uitgerust opstaat in de ochtend heb je meer energie om de uitdagingen van de dag aan te gaan.

Hulp zoeken voor je winterdip

Voel je je voor een langere periode neerslachtig? Zoek dan hulp door bijvoorbeeld met een vertrouwd iemand te praten of maak een afspraak bij je huisarts. Af en toe jezelf down voelen is heel normaal, maar wanneer dit aanhoudt kan je er maar beter zo snel mogelijk wat aan doen.