De wind blaast ongenadig in het gezicht, de wangen zijn rood van de vrieskou: de winter is een beproeving voor de huid. Ook binnenshuis wordt de huid belast door droge lucht. Tijdens de winter heeft je huid daarom wat extra zorg nodig. Lees hier 10 tips voor huidverzorging in de winter.

Melk in badwater

Met melk in bad gaan is een heel natuurlijk, maar effectief verwenprogramma (dat wist Cleopatra al). Door de bestanddelen in de melk wordt een droge en geprikkelde huid weer zacht en glad. Verwarm voor een gemiddeld groot bad 2 liter volle melk, roer er 150 g honing doorheen en voeg dit mengsel aan het badwater toe. Gedroogde bloemhoofdjes en enkele druppels etherische viooltjesolie zorgen voor ontspanning.

Blijven bewegen

Een van de redenen voor een droge huid in de winter is, dat bij koude temperaturen de stofwisseling verandert en de talgklieren minder effectief werken. Om te zorgen voor een goede stofwisseling en doorbloeding van de huid is het van belang ook in de winter te blijven bewegen. Een goede doorbloeding zorgt er onder meer voor dat belangrijke voedingsstoffen goed kunnen worden opgenomen in de verschillende huidlagen. Een dagelijkse wandeling kan al helpen. En wandelen is niet alleen een goede huidverzorging, maar ook nog eens positief voor je gezondheid.

Winterwandeling

Bescherming tegen de zon

We zijn het gewend om ons gezicht in de zomer met een goede factor in te smeren, maar ook in de winter is dit aan te raden. De intensiteit van de zon is weliswaar lager, maar tijdens een wandeling op een zonovergoten winterdag, werkt deze toch in op je huid. Een crème met factor 15 beschermt je huid in de winter voldoende. Zoek je de bergen op voor een wintersportvakantie, dan heb je een hogere factor nodig. De intensiteit van de zon is in de bergen tot wel twee keer sterker.

Anderen lezen ook:  Elixer van sleedoornbloesem

Peeling met zeezout

Een peeling met zeezout heeft een veelzijdig effect: de afgestorven huidcellen worden verwijderd en de poriën gereinigd, zodat het natuurlijke huidvet beter door de opperhuid kan. Bovendien wordt de stofwisseling in de huid gestimuleerd. Meng voor een bodypeeling 3 el grof zeezout met 1-2 el olijf- of amandelolie. Breng de peeling met cirkelvormige bewegingen op het lichaam aan en laat hem eventjes intrekken. Was daarna voorzichtig af met warm water.

zeezout

Ei als huidverzorging

Eigeel helpt in het koude jaargetijde de ruwe gezichtshuid weer soepel en glad te maken. Klop voor dit masker 1 dooier met de garde tot schuim en voeg 1 el zure room en 1 tl olijfolie toe. Blijf kloppen en voeg steeds wat bloem toe tot het masker romig is. Breng het gelijkmatig op de huid aan en was het na 15 minuten af met lauwwarm water.

Spoeling bij jeukende hoofdhuid

Door het haar met de föhn te drogen, een muts op het hoofd te dragen of door de droge lucht blijft de hoofdhuid in de winter niets bespaard. Schilfertjes en jeuk kunnen hiervan het gevolg zijn. Dan heeft een rozemarijnspoeling een weldadig effect: laat 4 el rozemarijnblaadjes 10 minuten in 1 liter kokend water trekken, zeef het mengsel en laat het afkoelen. Masseer de hoofdhuid na het haarwassen met de spoeling, niet uitspoelen.

rozemarijn

Voetcrème tegen kloofjes

Veel voeten krijgen het in de winter in dikke sokken en laarzen of ander dicht schoeisel zwaar te verduren. Smelt voor een crème voor een gebarsten huid 2 el bijenwas pellets in 4 el jojoba-olie, haal het mengsel van het vuur, roer er 1 tl aloe-vera-gel en 20 druppels sinaasappelolie doorheen en giet het in een flesje.

Anderen lezen ook:  10 tips bij hooikoorts

Zachte lippen met honing

Veel mensen klagen in de winter over schrale lippen, want door de kou en droogte zijn die bijzonder gevoelig. Huidverzorging hoeft niet ingewikkeld te zijn. Meng voor een zachte peeling bijvoorbeeld 1 el honing met 1 tl suiker en wrijf dit mengsel voorzichtig over de lippen. Laat de honing enkele minuten inwerken.

honing

Zo wordt droge huid weer soepel

Een crème op basis van hopbellen voedt en verzorgt de vermoeide gezichtshuid. Overgiet voor dit huidstrelende middel 3 el gedroogde hopbellen met 200 ml kokend water, laat het mengsel 10 minuten trekken en zeef het. Meng dan 120 g jojoba-olie met elk 9 g kokosnootvet en bijenwas au bain-marie. Voeg dan het (hop)aftreksel toe en meng alles goed met een roerstokje. Schep de crème in kleine met alcohol schoongemaakte potjes (belangrijk voor de houdbaarheid), dek ze met keukenpapier af en laat ze zo 1-2 uur staan. Schroef de potjes dicht en bewaar ze in de koelkast.

Natuurlijk zijn er nog genoeg andere manieren om je huid te beschermen, maar niet alles werkt even goed. Er bestaan ook misverstanden over huidverzorging. Heeft niet alleen je huid, maar ook je weerstand het zwaar te verduren tijdens de winter? Lees hier hoe je van keelpijn af kunt komen.