Sommigen mensen zijn erg gevoelig voor reisziekte, vooral tijdens auto- of busreizen op bochtige wegen. Maar ook bij vlieg- of bootreizen kun je er last van krijgen. Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en overgeven zijn vaak het gevolg. Hier wat tips om reisziekte te voorkomen of te verzachten.

1. Pas je maaltijden aan vóór vertrek: verminder het gebruik van alcohol en coffeïne en eet lichte kost, met veel melk- en graanproducten; die bevatten veel vitamine B1 en versterken de zenuwen.

2. Begin uitgerust en ontspannen aan je reis. Drink op de dag vóór vertrek kruidenthee op basis van valeriaan, melisse en hop. Die hebben een kalmerend effect en helpen je om goed in slaap te komen.

3. Tijdens het reizen wordt het evenwichtsorgaan in je oor door de schommelingen constant geprikkeld. Daardoor krijgen je hersenen verkeerde informatie en kun je misselijk worden. Je ogen werken stabiliserend: kijk vooruit op de weg en blijf de voorbijtrekkende beelden volgen.

4. Gember onderdrukt braakneigingen: kauw op kleine stukjes rauwe gemberwortel of neem gember in poeder- of tabletvorm (bij maagproblemen alleen in overleg met je arts).

5. Eet droge koekjes of toastjes zodra het misselijke gevoel opkomt, dat bindt het maagzuur.

6. De geur van vluchtige oliën van o.a. pepermunt, kamille, melisse en citroengras kalmeert de maag bij acute misselijkheid. Mix voor je eigen reukflesje 20 ml zonnebloemolie met vier druppels pepermuntolie, twee druppels basilicumolie, een druppel neroli-olie en een druppel citroengrasolie. Druppel het op een zakdoek bij gebruik.

Fijne vakantie!