Zwaar voedsel en te weinig beweging veroorzaken soms een opgeblazen gevoel. Gelukkig zijn er wat huismiddeltjes die helpen!

Zwaar tafelen… We doen het allemaal wel eens. Te veel, te vet… Om vervolgens met de gebakken peren te zitten. Het eten ligt zwaar op de maag en de spijsvertering is soms een dag daarna nog van slag, waardoor je een opgeblazen gevoel en mogelijk darmkrampen of verstopping krijgt. Gelukkig bestaan er allerlei planten, bladeren, zaden en wortels die de spijsvertering stimuleren.

1. Gember
Neem nu gember. In de middeleeuwen stond de wortel bekend als ‘wortel uit de hof van Eden’ en werd hij ingezet als wondermiddel bij uiteenlopende klachten zoals maagkrampen, tandpijn en oogklachten. De wat pittige wortel werd onder meer toegevoegd aan koekjes.
gemberkoekjes
2.  Gemberkoekjes
Het verhaal gaat dat je gemberkoekjes in de ochtend op nuchtere maag op moest eten, zo maakte je je maag weer helemaal schoon. Tegenwoordig wordt aan gember niet meer zo’n enorme kracht toegeschreven, maar dat de wortel de stofwisseling en spijsvertering stimuleert is een feit. Een kopje gemberthee of glaasje gemberlikeur voor het eten helpt al.
karwij
3. Karwij
Naast gember kan ook karwijzaad een verstoorde spijsvertering op gang te brengen. Ook hier geen ingewikkelde handelingen. Maak bijvoorbeeld eens karwijthee: wrijf een theelepel karwijzaadjes kort in een vijzel om ze te breken. Doe de zaadjes in een kop, giet er kokend water overheen en laat de thee tien minuten trekken. Ook thee op basis van anijs of venkelzaad helpt tegen darmklachten.
lijnzaad in yoghurt
4. Lijnzaad tegen verstopping
Lijnzaad is een beproefd middel tegen verstopping. De zaadjes gebruik je het beste in hun geheel in bijvoorbeeld yoghurt. Grof gemalen is het effect groter, maar dan komen wel calorierijke vetten en oliën vrij.
salade
5. Bitter is beter
Een kleine salade van witlof, radicchio of artisjok voor het eten van een vetrijk hoofdgerecht helpt tegen een opgeblazen gevoel. Deze bevatten bepaalde bitterstoffen die de vorming van galzuur bevorderen, en galzuur zorgt op zijn beurt weer voor een betere vertering van vet.

Last van spijsverteringsproblemen? Kijk hier.